Omschrijving

De SCHUUR bevindt zich tegenover de achtergevel van de boerderij. Centraal in de afgewolfde voorgevel bevindt zich een dubbele, geklampte, rechthoekige deur. Links van de dubbele deur bevindt zich een kleinere enkele deur. Schuin daarboven een niet oorspronkelijk vierruits schuifvenster, gelijk aan het venster rechts van de dubbele deur. Onder het wolfeind bevindt zich een vierruits schuifvenster op de plek waar eerder een geklampt hooiluik zat. In de linkerzijgevel bevinden zich vier regelmatig verdeelde geklampte, rechthoekige staldeuren. Centraal in de achtergevel bevindt zich een dubbele, geklampte, rechthoekige deur. Links en rechts in de achtergevel een vierruits schuifvenster. Onder het wolfeind bevindt zich een iets groter vierruits schuifvenster. De rechterzijgevel is een blinde gevel opgetrokken uit gepotdekselde delen. Het interieur bevindt zich grotendeels nog in een oorspronkelijke staat.

Waardering

SCHUUR gebouwd als onderdeel van het boerderijcomplex 'De Plas' gelegen in een ongerept weidelandschap met beekjes en houtwallen.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van streekeigen en in hoofdvorm goed bewaarde schuur als onderdeel van een historisch gegroeid boerderijcomplex.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de schuur met de andere onderdelen van het boerderijcomplex 'De Plas' gelegen buiten de bebouwde kom van Nijkerk. Het complex maakt deel uit van de agrarische bebouwing in het karakteristieke landschap met beekjes en houtwallen ook wel genoemd het landgoed 'Appel'.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een schuur als onderdeel van het boerderijcomplex 'De Plas' dat in de periode 1850-1940 haar huidige omvang en vorm gekregen heeft. Als zodanig is het complex representatief voor de ontwikkeling in die periode van het agrarische bedrijf in Nederland in het algemeen en de agrarische ontwikkelingen aan de noordzijde van de Veluwe nabij het IJsselmeer in het bijzonder.

523755
De Plas

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX 'De Plas' bestaande uit een HALLEHUISBOERDERIJ, een BAKHUISJE en een SCHUUR gelegen in een ongerept weidelandschap met beekjes en houtwallen. Het complex bevindt zich aan het einde van de Appelsestraat en is noord-zuid georienteerd. De achtergevel is gekeerd naar de straat.

Omschrijving:

De vrijstaande HALLEHUISBOERDERIJ bevindt zich op onverhard terrein. De boerderij met rechthoekige plattegrond bestaat uit een bouwlaag afgesloten door een afgewolfd, met riet gedekt zadeldak. Op de nok met gemetselde nokvorsten, bevindt zich een bakstenen schoorsteenschacht. De gevels met gepleisterde plint zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. In de gevels bevinden zich muur- en raamopeningen. De achtergevel is opgetrokken in halfsteens verband. Het vrijstaande BAKHUISJE bevindt zich tegenover de linkerzijgevel van de boerderij. Het bakhuisje met rechthoekige plattegrond bestaat uit een bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met rode oud Hollandse pannen. De gevels met gepleisterde plint zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband.In de gevels bevinden zich kleine T-vensters. Tegenover de achtergevel van de boerderij bevindt zich een houten SCHUUR op rechthoekig grondplan, bestaande uit een bouwlaag afgesloten door een afgewolfd zadeldak gedekt met rode oud Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in horizontale houten gepotdekselde delen.

Complexwaardering

BOERDERIJCOMPLEX 'De Plas' bestaande uit een HALLEHUISBOERDERIJ, een BAKHUISJE en een SCHUUR gelegen op een onverhard terrein in een ongerept weidelandschap met beekjes en houtwallen.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een goed en gaaf bewaard historisch gegroeid boerderijcomplex bestaande uit een hallehuis, een bakhuisje en een schuur. Vanwege de omvang en volledigheid van de bijgebouwen bezit het complex een zekere zeldzaamheidswaarde.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de verschillende onderdelen van het boerderijcomplex 'De Plas' gelegen buiten de bebouwde kom van Nijkerk. Het complex maakt deel uit van de agrarische bebouwing in het karakteristieke landschap met beekjes en houtwallen ook wel genoemd het landgoed 'Appel'.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderijcomplex dat in de periode 1850-1940 haar huidige omvang en vorm gekregen heeft. Als zodanig is het complex representatief voor de ontwikkeling in die periode van het agrarische bedrijf in Nederland in het algemeen en de agrarische ontwikkelingen aan de noordzijde van de Veluwe nabij het IJselmeer in het bijzonder.

Appelsestraat 27 3862 PG Nijkerk BY Ja
E 2495 Nijkerk Gelderland