Bottesteyn, Geldermalsen

TUINMUUR en HEK aan de Van Dam van Isseltweg. Lage baksteenmuur met muurdammen. Aan de lage bakstenen tuinmuur sluit nog een gedeelte aan van een oorspronkelijk ijzeren spijlenhek. Dit ijzeren spijlenhek heeft zich oorspronkelijk ook aan de zijde van de Van Dam van Isseltweg bevonden en is later vervangen door de huidige bakstenen muur..

TUINMUUR en HEK bij Villa Bottesteyn uit 1903

- Van architectuurhistorische waarde als tuinmuur en hek bij Villa Bottesteyn. De diverse complexonderdelen hebben een belangrijke ensemblewaarde.

- Van stedenbouwkundige waarde als markant gesitueerde functionele onderdelen op het terrein van villa Bottesteyn. Tuinmuur en hek hebben een belangrijke ensemblewaarde met het hoofdhuis en het koetshuis.

523730
Bottesteyn
Complexomschrijving

Inleiding COMPLEX bestaande uit: 1. VILLA BOTTESTEYN 2. KOETSHUIS 3. TUINMUUR Deze markant gesitueerde villa is gelegen aan de zuidzijde van de van Dam van Isseltweg en bevindt zich nabij de hoek met de Molenweg en in een directe zichtas vanuit de Kerkstraat. Het pand werd in 1903 op een oudere bouwplek gebouwd in opdracht van Gosen Murman door architect E.G. Wentink Jr. De familie Murman was een bekende burgemeestersfamilie in Geldermalsen. Van 1947 tot 1985 is het pand als gemeentehuis in gebruik geweest. Het in Overgangsarchitectuur gebouwde huis vertoont stijlinvloeden van zowel historische stijlen zoals de Neo-Renaissance als vernieuwende elementen die wijzen op invloeden van de zogenaamde Chaletstijl, de Art Nouveau en invloeden uit Engeland. Het pand wordt omringd door een grote aangelegde tuin en heeft een oprijlaan naar de straat. Aan de straatzijde bevindt zich een lage bakstenen tuinmuur en nog een gedeelte van een oorspronkelijk ijzeren spijlenhek. Dit ijzeren spijlenhek heeft zich oorspronkelijk ook aan de zijde van de Van Dam van Isseltweg bevonden. Achter het pand bevindt zich een vrijstaand voormalig koetshuisje. Het interieur is zowel wat betreft de indeling als de detaillering redelijk goed bewaard gebleven en kenmerkt zich door een centrale hal over twee bouwlagen.

Complexwaardering

Voormalige VILLA BOTTESTEYN met vrijstaand KOETSHUIS en TUINMUUR uit 1903

- Van architectuurhistorische waarde als voormalige villa, gebouwd in 1903 als woonhuis met koetshuis voor een welgestelde familie. Het pand is gebouwd in Overgangsarchitectuur en vertoont stijlinvloeden van zowel historische stijlen zoals de Neo-Renaissance als vernieuwende elementen die wijzen op invloeden van de zogenaamde Chaletstijl, de Art Nouveau en invloeden uit Engeland. Zowel het interieur als het exterieur zijn goed bewaard gebleven. Het interieur kenmerkt zich door een centrale hal over twee bouwlagen, waarvan voornamelijk het decoratieve houtgebruik en de gesneden dieren als bekroning van de balustrade van de verdieping opvallen.

- Van stedenbouwkundige waarde als markant gesitueerd woonhuis aan de zuidzijde van de Van Dam van Isseltweg en in een directe zichtas vanuit de Kerkstraat. De omringende tuin heeft een bakstenen tuinmuur. Achter het pand bevindt zich een vrijstaand voormalig koetshuisje.

Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie
Tuinmuur Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja