Malsenburg, Buurmalsen

Complexonderdeel A De grote boerderij bezit een rechthoekig grondvlak en bestaat uit twee bouwlagen met in kruisverband gemetselde gevels. Rond een gedeelte van de gevels bevindt zich aan de onderzijde een gepleisterde plint. Aan de bovenzijde zijn de gevels beëindigd met een omlopend fries met een geprofileerde gootlijst. Het pand wordt gedekt door een samengesteld dak. Het bestaat uit een met de nok parallel aan de Rijksstraatweg geplaatst schilddak met twee loodrecht daarop staande schilddaken. Hierdoor is er een U-vormig dak ontstaan, dat geheel is belegd met gesmoorde Oud Hollandse pannen. Op het dak bevinden zich drie gemetselde schoorstenen, waarvan één op de rechter daknok.

De VOORGEVEL van het pand heeft een symmetrische indeling met vijf traveeën. De middelste travee bevat de ingangspartij die bestaat uit een moderne voordeur in een kozijn met een enkelruits bovenlicht en een houten pilasteromlijsting met een afsluitend kroonlijstje. Voor de deur liggen twee hardstenen stoeptreden. Aan weerszijden van de ingang bevinden zich twee 6-ruits schuiframen met een afsluitende anderhalf steens strek. De verdieping bevat vijf 4-ruits schuiframen met een steens strek.

De LINKERZIJGEVEL heeft op de begane grond vier (waarschijnlijk) 6-ruits schuiframen met persiënnes. Daartussen bevindt zich een zijdeur met een bovenlicht. Het pand is aan deze zijde onderkelderd. De verdieping heeft vier 4-ruits schuiframen. Links sluit een tussenlid aan dat de boerderij met de naastgelegen vloedschuur verbindt. Dit tussenlid is met een steil zadeldakje gedekt en bevat een toegangsdeur.

De ACHTERGEVEL is door de hoge begroeiing niet geheel goed zichtbaar. De verdieping heeft links een 4-ruits schuifraam en rechts een raam dat door luiken kan worden afgesloten. Waarschijnlijk is dit ook een 4-ruits schuifraam. Beide ramen bevinden zich op ongelijke afstand van elkaar. Op de begane grond bevindt zich een achteringang met links daarvan een meerruits schuifraam en rechts daarvan een klein raampje. Rechts in de gevel bevindt zich eveneens een meerruits schuifraam. Het is niet zeker of zich links hiervan ook een toegang bevindt. Rechts tegen de gevel sluit het tussenlid aan dat de boerderij met de vloedschuur verbindt. De RECHTER ZIJGEVEL gevel is door de begroeiing slechts gedeeltelijk zichtbaar. Op de begane grond bevinden zich in ieder geval drie 6-ruits schuiframen, terwijl zich op de verdieping drie 4-ruits schuiframen en een klein raampje bevinden.

- Van architectuurhistorisch belang als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een boerderij met een tot verstedelijkte allure uitgegroeid woonhuis. Opvallend is onder meer de evenwichtige voorgevelindeling met de fraai vormgegeven ingangspartij en de gaafheid in detaillering.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn prominente ligging op een terp aan de Rijksstraatweg waarvan de westzijde als beëindiging van de oude dorpsbrink met boerderijen is bebouwd. De boerderij maakt van deze historisch gegroeide aanleg een wezenlijk onderdeel uit.

523714
Malsenburg

Inleiding

Het boerderijcomplex bestaat uit drie beschermde onderdelen die voor rijksbescherming in aanmerking komen:

- BOERDERIJ (A)

- VLOEDSCHUUR (B)

- WAGENSCHUUR (C)

Op een terp gelegen BOERDERIJ ('Malsenburg') met BIJGEBOUWEN, gebouwd derde kwart 19de eeuw op een vermoedelijk vroeg-middeleeuwse bouwplaats. Opvallend is het imposante woonhuis met twee bouwlagen en gevels met een breedte van vijf vensterassen. Het wordt gedekt door schilddaken die u-vormig zijn aangelegd. Fors van uitvoering is ook de vloedschuur. Samen met de wagenschuur is het complex prominent gelegen aan de Rijksstraatweg. Aan de Achterweg bevindt zich nog een oude stenen schuur die niet onder de bescherming valt. Het erf wordt hier afgesloten door een relict van een erfafscheidingsmuur.

Op een oude kadastrale kaart van 1826 is op deze bouwplaats reeds een boerderijcomplex aanwezig. Het is niet zeker of restanten daarvan in het huidige complex zijn opgenomen, maar de situering van bijvoorbeeld de vloedschuur aan de zuidkant van de boerderij is nog steeds dezelfde. De boerderij is op de oude kadastrale kaart smaller weergegeven, zodat het aannemelijk is dat deze in de tweede helft van de negentiende eeuw opnieuw is gebouwd. Op deze kaart zijn verder ten zuiden van de vloedschuur nog een drietal hooibergen of schuren ingetekend die nu verdwenen zijn. Op deze plaats is nu nog een gedeeltelijk houten veldschuur aanwezig. Het gedeelte van de Rijksstraatweg waaraan dit complex gelegen is, vormt de begrenzing van de voormalige dorpsbrink van Buurmalsen. Deze brink met fuikvormige uiteinden is in de loop der tijd bebouwd, maar nog duidelijk herkenbaar. Deze boerderij is gelegen nabij het overgebleven oorspronkelijke gedeelte van de oude brink en vormt een onderdeel van enkele zeer karakteristieke boerderijen aan deze zijde van de Rijksstraatweg. De meeste boerderijen aan deze zijde van de Rijksstraatweg liggen op terpen. Aan de zijde van de weg is de goed bewaard gebleven erfaanleg afgesloten met een heg en een oude monumentale kastanjeboom. Het tussenlid tussen de boerderij en de naastgelegen vloedschuur bevat deuren aan de voor- en achterzijde. Op deze plaats zou zich een vroeger openbaar pad hebben bevonden dat van Buren, via Buurmalsen, naar Tricht liep.

De boerderij is vrij gelegen aan de westzijde van de huidige Rijksstraatweg en is, net als enkele overige boerderijen aan de Rijksstraatweg, ook vanaf de Achterstraat (de huidige Prins Willem Alexanderstraat) zeer goed zichtbaar.

Complexwaardering:

BOERDERIJCOMPLEX met vloedschuur en wagenschuur.

- Van architectuurhistorisch belang als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een boerderij-complex uit derde kwart 19de eeuw. Het imposante voorhuis bezit esthetische kwaliteiten onder meer door de evenwichtige gevelindelingen en goede proporties.

- Van stedenbouwkundig belang. De boerderij vormt een zeer markant onderdeel van de historisch gegroeide bebouwing aan de westzijde van de Rijksstraatweg en is gelegen aan de rand van de voormalige dorpsbrink. Deze brink met fuikvormige uiteinden is in de loop der tijd bebouwd, maar is nog goed herkenbaar. De diverse boerderijen aan dit gedeelte van de Rijksstraatweg zijn door hun gaafheid en hoge ligging sterk beeldbepalend en versterken elkaar onderling. De gave erfaanleg met nog aanwezige vloedschuur en wagenschuur versterken de monumentale waarde.

- Van cultuurhistorisch belang vanwege de duidelijk afleesbare ontwikkelingsgeschiedenis in relatie tot de agrarische (bedrijfs)ontwikkeling in dit gebied

Rijksstraatweg 29 4197 BA Buurmalsen Ja
Rijksstraatweg 29 a 4197 BA Buurmalsen