Boeijink, Winterswijk Huppel

Omschrijving onderdeel B Houten SCHUUR op rechthoekig grondplan, met aan de voorzijde een mogelijk later toegevoegde, kleinere aanbouw in baksteen. De schuur heeft een ver doorgetrokken, licht inzwenkend zadeldak gedekt met rode oudhollandse pannen. Aan de korte achterzijde bevinden zich diep liggende inrijdeuren. Aan voor- en achterzijde lopen witgeschilderde windveren en de gevels zijn opgebouwd uit houten delen. In de gevels bevinden zich verschillende houten inrijdeuren. De kleine aanbouw is opgetrokken in baksteen, gedekt door een zadeldak waarvan de schilden zijn belegd met pannen. De voorgevel van de aanbouw heeft een houten beschieting. In deze gevel bevinden zich kleine vensters. Het interieur van de grote schuur bezit ankerbalkgebinten.

Grote SCHUUR (complexonderdeel B)

-Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een grote schuur op een boerenerf. De vorm van de schuur is typisch voor de streek en kenmerkt zich door diep terugliggende inrijdeuren (`onderschoer') en een hoge zadelkap met inzwenkende daken.

-Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het boerencomplex dat in het historisch gegroeide buitengebied een beeldbepalende rol speelt. De schuur draagt hiertoe bij door haar ligging in de zichtas vanaf de weg en haar verschijningsvorm.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het boerencomplex, dat vanwege de bestemming verbonden is met de agrarische en sociale geschiedenis.

523463
Boeijink
Complexomschrijving

Inleiding BOERDERIJ `Boeijink' gelegen aan de Boeijinkweg in het buurtschap Huppel, ten noordoosten van de stad Winterswijk. De boerderij is een van de grootste boerderijen in het buurtschap. De nabijgelegen pachtboerderijen behoorden van oorsprong tot haar bezit. Rond 1904 moet de boerderij haar huidige uiterlijk hebben gekregen. De boerderij was aanvankelijk van het gebruikelijke type met houten geveltop. Deze verdween bij deze verbouwing. Rond de eeuwwisseling verdween de beschoten geveltop bij veel scholteboerderijen.

De oorsprong van de boerderij gaat terug tot tenminste 1736. De muurankers in de achtergevel van de boerderij (1889) verwijzen naar een huwelijk tussen telgen van de bekende scholtefamilies Hesselink en Berenschot. In de gevels van de boerderij zijn enkele historische gevelstenen gemetseld, met verwijzingen naar de generaties die op het goed geleefd hebben, zoals de families Boeijink, Berenschot en Hesselink. Deze stenen vertegenwoordigen een zekere zeldzaamheidswaarde. Hoewel het exterieur van de boerderij op enkele plaatsen aangetast is, is de hoofdvorm van het complex in tact en bezit het hoofdgebouw een fraai interieur, dat nog in hoge mate oorspronkelijk is en vele waardevolle en zeldzame onderdelen bevat.

Complexomschrijving

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een BOERDERIJ met twee links aangebouwde schuren ( complexonderdeel A). Op het achtererf liggen een grote SCHUUR (complexonderdeel B), een kleinere SCHUUR (Complexonderdeel C) en een klein KOETSHUIS (complexonderdeel D). Het erf wordt vanaf de Boeijinkweg ontsloten door een korte oprijlaan met bomen. Het erf is beplant met enkele hoge bomen. Voor de boerderij bevindt zich een omhaagde moestuin en een kleine boomgaard. Het erf wordt omgeven door weilanden.

BOERDERIJCOMPLEX `Boeijink'

-Van architectuurhistorische waarde als goed en in hoofdvorm gaaf bewaard voorbeeld van een historisch gegroeid boerderijcomplex van een welgestelde boerenfamilie, met als hoofdonderdeel een omstreeks 1904 verbouwde boerderij. De verschillende erfonderdelen vormen samen een vrijwel compleet erf , dat een goed beeld geeft van een boerenerf van een belangrijke boer omstreeks de eeuwwisseling.

-Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van het complex in het historisch gegroeide buurtschap Huppel, waar het vanwege de grootte van het erf en de verschijningsvorm van de verschillende onderdelen een beeldbepalende rol speelt.

-Van cultuurhistorische waarde vanwege de geschiedenis van de bouwplaats, die tenminste teruggaat tot de eerste helft van de achttiende eeuw. De verschillende erfonderdelen geven een goed beeld van een boerenerf van omstreeks 1900, zodat het complex een belangrijk document is voor de agrarische en sociale geschiedenis van Nederland.

Landbouwschuur Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Boeijinkweg 9 10 7105 CG Winterswijk Huppel Ja