Keunenhuis, Winterswijk Woold

Omschrijving onderdeel B Een SCHUUR op rechthoekig grondvlak met een links aangebouwde, kleine nevenschuur. De schuur en nevenschuur zijn beide gedekt door inzwenkende zadeldaken, waarvan de schilden zijn belegd met rode oudhollandse pannen. De daken zijn voorzien van witgeschilderde windveren aan voor- en achtergevel. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband. De VOORGEVEL heeft een met planken beschoten geveltop en een grote dubbele inrijdeur onder korfboog met gepleisterde boogstenen. De grote deur wordt geflankeerd door zijvensters met ijzeren vorkroeden en links van de deur bevindt zich een vergelijkbare kleinere deur. De VOORGEVEL van de linker aanbouw heeft een vergelijkbare uitvoering met een inrijdeur onder segmentboog.

SCHUUR (complexonderdeel B) mogelijk daterend uit de bouwtijd van de boerderij

-Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een agrarisch bijgebouw, met een voor de streek typerende verschijningsvorm. De schuur is in in- en exterieur goed bewaard gebleven en de oorspronkelijke functie is nog goed afleesbaar.

-Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het boerderijcomplex Keunenhuis. De schuur heeft vanwege situering en typische hoofdvorm in samenhang met het hoofdgebouw een beeldbepalende rol.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het boerderijcomplex Keunenhuis, dat vanwege zijn bestemming als boerderij is verbonden met de agrarische en sociale geschiedenis van Nederland.

523455
Keunenhuis
Complexomschrijving

Inleiding BOERDERIJCOMPLEX op de boerenplaats `Keunenhuis' in 1908 gebouwd op de plaats van een oudere boerderij, in opdracht van A. Esselink door aannemer J.W. ten Haken. Het boerenerf is gelegen aan de Wooldseweg die als hoofdweg vanaf het dorp Winterswijk door het buurtschap Woold loopt en waaraan verschillende beeldbepalende boerderijen gelegen zijn. Het erf heeft een oude historie, die verbonden is met de scholteboerencultuur die de sociale en agrarische geschiedenis van Winterswijk eeuwenlang gekenmerkt heeft.

Het grote boerderijgebouw vertegenwoordigt een meer voorkomend type, dat in hoofdvorm een langgerekt hallehuis met puntgevel is maar opvalt vanwege de detaillering van de voorgevel met sierelementen in pleisterwerk en door het relatief grote bedrijfsgedeelte. Op het achtererf bevindt zich nog een kleine schuur, die een oudere oorsprong heeft. Het erf wordt gecompleteerd door een voor de streek typische schuur (`schoppe') vermoedelijk uit het eerste kwart van de 20e eeuw.

De boerderij wordt aan de voorzijde voorafgegaan door een tuin, omzoomd door een beukenhaag waarin een eenvoudig smeedijzerentoegangshek is geplaatst. De tuin bevatte oorspronkelijk een moestuin en is thans voorzien van een gazon, enkele struiken, bomen en grindpaden. Het erf wordt ontsloten door middel van een lange toegangsweg, beplant met acaciabomen. Deze laan vormt vanaf de Wooldseweg een bijzonder fraaie zichtas, gericht op de voorgevel van de boerderij.

Complexomschrijving

Het beschermde complex bestaat uit een BOERDERIJ (complexonderdeel A) van het type hallehuis met links aangebouwde varkensschuur, herbouwd in 1908. Het achterhuis van de boerderij is van het middenlangsdeeltype. Rechts achter deze boerderij bevindt zich een voor de streek typische SCHUUR (complexonderdeel B) met beschoten geveltop, mogelijk daterend uit het eerste kwart van de 20e eeuw. Op het achtererf bevindt zich een veel oudere structuur, thans in gebruik als SCHUUR (complexonderdeel C).

BOERDERIJCOMPLEX `Keunenhuis'

-Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een historisch gegroeid boerderijcomplex met als hoofdonderdeel een boerderij uit het begin van de twintigste eeuw. Deze boerderij heeft een goed gedetailleerde voorgevel met elementen in pleisterwerk, een goed bewaard bedrijfsgedeelte en enkele voor de streek typische bijgebouwen die samen een fraai voorbeeld vormen van een boerenerf.

-Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de historisch gegroeide bebouwing aan de Wooldseweg, waar het door de fraaie hoofdvorm en mede door de plaatsing van het erf in een gecreëerde zichtas vanaf de Wooldseweg een beeldbepalende rol speelt. Het complex bezit ensemblewaarden door de goed bewaarde samenhang tussen de verschillende onderdelen.

-Van cultuurhistorische waarde als historisch gegroeid boerenerf van een van de belangrijke boerenfamilies in de streek, dat een karakteristiek voorbeeld vormt in de agrarische en sociale geschiedenis van Nederland.

Winterswijk Woold BY Wooldseweg 127, Winterswijk Woold, Winterswijk Woold Ja
E 10423 Winterswijk