Vriezenhuis, Winterswijk Woold

Omschrijving onderdeel B Drie gekoppelde SCHUREN met een voorgevel uit 1876 (volgens muurankers). De schuren zijn opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en hebben in rode baksteen gemetselde gevels, beschoten topgevels en drie laag doorgetrokken licht inzwenkende zadeldaken. De schilden zijn belegd met rode oudhollandse pannen. Langs de daken lopen witgeschilderde windveren die eindigen in een topgevelteken. In de VOORGEVELS bevinden zich drie dubbele, opgeklampte deeldeuren onder korfbogen voorzien van gepleisterde geboorte- en sluitstenen. Uiterst rechts en links zijn de schuren ook toegankelijk via lage, recht afgesloten opgeklampte deuren. In de gevels zijn vier smeedijzeren muurankers aangebracht die samen het jaartal 1876 vormen. In de RECHTER ZIJGEVEL bevindt zich halverwege een opgeklampte deur en links een klein vierkant venster. De LINKER ZIJGEVEL is bouwvallig en bezit onder andere een niet-oorspronkelijk meerruits venster. De ACHTERGEVEL is in vakwerk gevuld met rode baksteen uitgevoerd. Links en rechts bevinden zich inrijdeuren en geheel links een meerruits venster. Het topgevelbeschot heeft aan de achtergevel een overstek. Het INTERIEUR van de schuren is nog gedeeltelijk in oorspronkelijke staat. De schuren zijn elk zes gebinten diep en hebben een zolder en potscheuren vloeren. De geknikte schoren van het tweede gebint zouden erop kunnen wijzen dat de schuren, vermoedelijk in 1876, met een gebint zijn verlengd en een nieuwe voorgevel hebben gekregen.

Waardering

Drie GEKOPPELDE SCHUREN (complexonderdeel B) met voorgevels uit 1876 en een vermoedelijk oudere kern.

-Van architectonische waarde als goed voorbeeld van een driekapschuur op het erf van een Winterswijkse boerderij. De functie is in in- en exterieur nog goed afleesbaar.

-Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van een boerderijcomplex dat verder bestaat uit een boerderij met villa-achtig voorhuis. De achtergevel van de schuur is aan de weg gelegen en bepaalt daar mede het aanzien van het complex.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex, dat als scholteboerderij verbonden is met de agrarische en economische geschiedenis van Nederland.

523452
Vriezenhuis
Complexomschrijving

Inleiding SCHOLTEBOERDERIJ `Vriezenhuis' gelegen aan de Wooldseweg in het buurtschap Woold, ten zuiden van de stad Winterswijk. De boerderij werd in 1905 gebouwd door de architecten J.D. GANTVOORT en A. STREEK uit Winterswijk in opdracht van de agrariër J.W. Esselink, ter vervanging van een oudere hallehuisboerderij met beschoten topgevel. In het achterhuis van de huidige boerderij is deze oudere kern verwerkt. Deze oude boerderij stond met de achtergevel naar drie gekoppelde SCHUREN gericht, die bewaard zijn gebleven. Het historische scholtegoed is reeds sinds 1647 bekend en vererfde van vader op zoon. De naam Vriezenhuis verwijst naar de achternaam `Vriezen', die eind zeventiende eeuw door een der eigenaren werd aangenomen. De scholteboerencultuur heeft een belangrijk stempel gedrukt op het Winterswijkse landschap, met name in de buurtschappen Ratum, Miste en Woold. In de architectuur van de scholteboerderijen is na 1850 de tendens, dat nieuwe scholteboerderijen worden gebouwd (of oudere boerderijen verbouwd) met als karakteristiek een blokvormig voorhuis, met een vormgeving verwijzend naar stedelijke herenhuizen. Het `Vriezenhuis' is wel de meest rijk uitgevoerde scholteboerderij in het gebied en valt op door haar imposante villa-achtige voorhuis, de toegepaste mengeling van Neo-Renaissance en Art Nouveau-invloeden en de bijzondere interieurelementen. Zo bevinden zich in het voorhuis van de boerderij enkele terrazzovloeren van de hand van de hierin gespecialiseerde Italiaanse familie MONASSO, die in het gebied veel werkzaam was. De boerderij is nog voor een belangrijk deel in oorspronkelijke staat, hoewel in de linker zijgevel en de achtergevel van het achterhuis wijzigingen zijn aangebracht.

Complexomschrijving Het te beschermen COMPLEX bestaat uit de BOERDERIJ met voorhuis en dwarsgeplaatst driebeukig achterhuis (complexonderdeel A) en drie oudere, aan elkaar GEKOPPELDE SCHUREN (complexonderdeel B). Het voorhuis van de boerderij wordt omgeven door een tuin. Tussen de schoppen en dwarsdeel bevindt zich nog een overblijfsel van de oude erfbestrating, bestaande uit keien. Vanaf de Wooldseweg loopt een lange toegangslaan naar het voorhuis van de boerderij. De omgeving kan gekarakteriseerd worden als een afwisseling van landbouwgronden, weilanden en bospercelen. Achter de boerderij strekt zich een bolle es uit waarop een bij het Vriezenhuis behorend pachtboerderijtje staat. De Wooldseweg kent laanbeplanting.

BOERDERIJCOMPLEX `Vriezenhuis'

-Van architectonische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een historisch gegroeid boerderijcomplex, bestaande uit een grote boerderij met karakteristiek voorhuis en een dwarsgeplaatst bedrijfsgedeelte en voorts drie gekoppelde schuren. De erfonderdelen vallen op door hun karakteristieke vorm en vormen samen een fraai complex.

-Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de historisch gegroeide, landelijke bebouwing aan de Wooldseweg waar het door grootte, bijzondere verschijningsvorm en ligging in een door een toegangslaan gecreëerde zichtas, een beeldbepalende rol speelt.

-Van cultuurhistorische waarde vanwege de geschiedenis van het boerenerf en als voorbeeld van een van de belangrijkste scholteboerderijen in het gebied, die door type en verschijningsvorm een kenmerkend onderdeel zijn van de agrarische en sociale geschiedenis in Nederland.

Wooldseweg 119 7108 AA Winterswijk Woold BY Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Driekapschuur Halleschuur