Rooijsestraat 63, Dreumel

Inleiding

Bronzen H. HARTBEELD uit 1926 vervaardigd door de Brusselse gieterij J.P. Etermann naar een ontwerp van de Wageningse beeldhouwer AUGUST FALISE (1875-1936), geplaatst op een bakstenen sokkel en voorzien van het opschrift ZIET UW / KONING uitgevoerd in koperen letters. Het beeld symboliseert het Heilig Hart. De reeds sinds het begin van het Christendom bestaande verering van Heilig Hart van Christus komt tot grote bloei na de visioenen van Margaretha Maria Alacoque in de zeventiende eeuw in Paray-le-Monial. In deze visioenen toont Christus zijn brandende hart, brandend van liefde voor de mensen, brandend van verlangen naar wederliefde. In 1856 kreeg de Heilig Hartverering een eigen feestdag toegewezen en werd in 1899 nog eens gepromoot door paus Leo XIII. Menige parochie voelde dan ook de noodzaak om nabij de kerk een H. Hartbeeld op te richten. De steeds belangrijker wordende H. Hartdevotie wordt ook steeds nauwer verbonden met het huisgezin waaraan het H. Hart wordt toegewijd. In het eerste kwart van de twintigste eeuw wordt het interieur van de katholieke woning dan ook vaak gekenmerkt door een H. Hartbeeld in de woonkamer. In 1928 wordt het H. Hartfeest een feest van de eerste rang. Dit gegeven is mogelijk ook mede de aanleiding geweest tot het plaatsen van dit H. Hartbeeld. Het beeld bevindt zich in de kern van het dorp Dreumel, op het voorplein van de R.K. St. Barbarakerk. Het beeld is georiënteerd op de Rooijsestraat. Oorspronkelijk stond het H. Hartbeeld voor het patronaat 'St. Tarcisius', de huidige zaal "t Centrum".

Omschrijving

Het bronzen H. HARTBEELD is geplaatst op een door een rollaag afgesloten vierkante bakstenen sokkel. Aan de voorzijde (straatzijde) is in koperen letters de tekst ZIET UW / KONING aangebracht.

Het bronzen beeld bestaat uit een halve bol voorzien van een fries met golfmotief en de volgende signaturen : AUG. FALISE 1926 en FONDERIE NAT = BRONZES ANC = FIRME JP ETERMANN ST GILLES BRUXELLES. De op deze bol staande Christus draagt een tot zijn voeten reikend gewaad en houdt zijn armen gespreid. De handen zijn van stigmata voorzien. Ter hoogte van zijn borst bevindt zich een afbeelding van een brandend hart tegen een achtergrond van een kruis als symbool van liefde.

Waardering

Bronzen H. HARTBEELD naar ontwerp van beeldhouwer A. FALISE uit 1926.

- Van architectuur(kunst)historische waarde als een gaaf bewaard gebleven voorbeeld van in de katholieke traditie staande beeldhouwkunst uit het interbellum van de hand van de bekende katholieke Wageningse beeldhouwer A. Falise binnen wiens oeuvre de sculptuur een belangrijke plaats inneemt. Het beeld vormt één van de weinige in brons uitgevoerde H. Hartbeelden van zijn hand.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante, beeldbepalende ligging op het voorplein van de R.K. St. Barbarakerk, een tiental meters voor de ingang van deze kerk die aan de noordzijde van de Rooijsestraat gelegen is.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de emancipatie van de katholieken in de periode 1900 - 1940. Het beeld vormt een exemplarische uiting van de katholieke H. Hartdevotie die in Nederland met name in de jaren tussen 1875 en 1940 tot grote bloei kwam.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523075
Complexnaam
Heilige Barbara
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

COMPLEX bestaande uit de R.K. KERK (1), toegewijd aan H.BARBARA, van de architect H. VAN TULDER uit 1868-1869, pastorie van de architect J. VAN OORSCHOT uit 1922 (2) en een H. HARTBEELD uit 1926 (3), ontworpen door de beeldhouwer AUGUST FALISE. De neo-gotische kerk bestaat uit een driebeukig, basilicaal schip en de vierkante, uitspringende toren met de ingangspartij. De kerk is gebouwd in 1868-1869, de onderbouw van de toren stamt uit 1870-1871, de bovenbouw uit 1925-1926. Aan de westzijde werd tegen de eerste travee van de linkerzijbeuk in 1960 een zeshoekige doopkapel gebouwd. De kerk en de toren zijn opgetrokken in baksteen, natuursteen is toegepast voor de cordonlijsten, afzaten en venstertraceringen.

Rechts van de kerk ligt de in baksteen opgetrokken pastorie uit 1922. De pastorie staat met de kerk in verbinding middels een lange, met zadeldak toegeruste, gesloten galerij in het verlengde van de pleingevel (linkerzijgevel). De siertuin voor de pastorie wordt aan de voorzijde afgesloten door een smeedijzeren hek. Rechts van de pastorie bevindt zich de oprit achter een dubbel, smeedijzeren toegangshek. Aan de linkerzijde ligt het kerkplein; aan de achterzijde een siertuin. Op het voorplein voor de kerk staat een bronzen H. Hartbeeld uit 1926, vervaardigd door de gieterij J.P. Etermann, naar een ontwerp van de Wageningse beeldhouwer August Falise. Het beeld is geplaatst op een door een rollaag afgesloten vierkante bakstenen sokkel en voorzien van het opschrift ZIET UW/ KONING.

Waardering

COMPLEX, bestaande uit een R.K.KERK, PASTORIE en HEILIG HARTBEELD, uit de jaren tussen 1868 en 1926.

- De kerk is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype, de bouwstijl en de plaats in het oeuvre van de architect H. van Tulder. De pastorie is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype en de gaafheid van de hoofdvorm en de detaillering. Het Heilig Hartbeeld is van architectuur(kunst)historische waarde als een gaaf bewaard gebleven voorbeeld van in de katholieke traditie staande beeldhouwkunst uit het interbellumen vanwege de plaats in het oeuvre van August Falise.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ongeschonden relatie die de drie complexonderdelen met elkaar hebben en vanwege de bijzondere betekenis van het complex voor het aanzien van het dorp Dreumel.

- Van cultuurhistorische waarde van wege het feit dat het complex verbonden is met de religieuze ontwikkeling van Dreumel in de periode 1850-1940.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Gedenkteken(D6) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Rooijsestraat 63 6621 AK Dreumel Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 1696 Dreumel
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1926 1926 vervaardiging
Naar boven