bijgebouw, Bergen (NH)

Inleiding

Houten TUINHUISJE ('Mytyl') met elementen uit de Amsterdamse schoolstijl, vermoedelijk gebouwd naar ontwerp uit 1917-1918 van architect P.L. Kramer. Het object is gesitueerd in de tuin van het door deze architect in dezelfde tijd ontworpen bakstenen huis 'Tyltyl' (thans 'De Hut') en maakt onderdeel uit van het villapark Meerwijk te Bergen, dat tussen 1915-1918 op initiatief van de Amsterdamse tegelfabrikant Arnold M.A. Heystee tot stand is gekomen.

Omschrijving

Tuinhuisje op rechthoekige grondslag waarvan de hoofdvorm grotendeels wordt bepaald door het expressieve, met riet gedekte, laag doorgetrokken schilddak met gebogen dakschilden en gesmoorde keramische nokvorsten. Het object is opgetrokken in liggende houten delen op een lage bakstenen plint. De staande houten vensters worden door een liggende roede gedeeld. De ingang bevindt zich in de lange zuidwestelijke zijgevel die naar het huis gericht is. Ter plaatse van de deur en drie gekoppelde vensters links daarvan, is het rieten dak opgetrokken. De houten deur bestaat uit een onder- en een bovendeur waarin een centraal geplaatst driehoekig kijkruitje. Voor de deur een stoep van rode tegels. Rechts van de deur een klein houten venster in het rieten dakschild. Uit het noordoostelijke brede dakschild steekt een smalle, hoge gemetselde schoorsteen. In het noordwestelijke smalle dakschild een venster.

Waardering

Houten tuinhuisje 'Mytyl' uit 1917-18, behorende bij het tuinhuis 'Tyltyl' en daaraan in vormgeving verwant, is van algemeen belang wegens zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als onderdeel van het als één geheel opgezette villapark Meerwijk met stilistisch verwante villa's op initiatief van de Amsterdamse tegelhandelaar A. Heystee - en tevens als herinnering aan de toenmalige opkomst van Bergen als zomerverblijf in het bijzonder voor kunstenaars.

Tuinhuis Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Studler van Surcklaan 21 1861 MA Bergen (NH) BY Ja