Hoofdweg 25, Finsterwolde

Inleiding

KANTOORWONING gebouwd in 1929 in Interbellum-architectuur in opdracht van notaris H.J. Kloosterman. Het ontwerp was van P. Westerman en de uitvoering was in handen van K. Westerman uit Finsterwolde. In 1981 vond er intern verbouw plaats. In 1987 werd de aangebouwde garage uitgebreid met een kluisruimte. In 1992 is aan de achterzijde van de garage en kluisruimte een kantoorruimte gebouwd. Tevens zijn de houten vensters op de verdieping vervangen door kunststofkozijnen. Ondanks deze aanpassingen is het expressieve uiterlijk van het gebouw bewaard gebleven. Het pand, dat nog steeds in gebruik is als notariswoning met kantoor, is beeldbepalend gelegen aan de doorgaande weg door Finsterwolde. De woning heeft een ruime tuin waarin een pad van flagstones. Een sloot, waarover een restant van een voetgangersbruggetje ligt, vormt de scheiding tussen de voortuin en de openbare weg.

Omschrijving

Twee bouwlagen hoge KANTOORWONING opgetrokken in kettingverband in een gele Friese baksteen met verdiepte voeg op een hoog doorgetrokken trasraam van gesinterde klinkers afgezet met een muizentandrollaag. Het samengestelde dak, gedekt met een zwarte Romaanse pan, heeft een ruime overstek en een gemetselde schoorsteen op de nok. In het dakvlak aan de noord- en oostzijde een houten dakkapel met plat dak en een dubbel venster met horizontale roeden.

De hoofdentree bevindt zich midden in de voorgevel (noord) en bestaat uit een gelakte paneeldeur met deur- en zijlichten van gekleurd glas-in-lood, onder een forse grindbetonnen luifel met console. Voor de entree een gemetselde stoep (vier treden) met aan één zijde een gemetselde bloembak. Boven de entree een vensterpartij tussen pilasters van gesinterde baksteen, samengesteld uit drie staande langwerpige vensters met eronder drie korte staande vensters alle met gekleurd glas-in-lood en betonnen onderdorpels. Links van de entreepartij een over de verdieping doorgetrokken driezijdige erker; op de begane grond aan elke zijde een venster met bovenlicht van gekleurd glas-in-lood onder een doorgetrokken latei van grindbeton; op de verdieping in het midden een dubbel venster en aan beide zijden een staand venster. Rechts van de entreepartij een risalerend deel onder een steekkap (schild) met op de begane grond een groot venster met bovenlicht van gekleurd glas-in-lood en betonlatei, en een decoratieve brievenbus van beton; op de verdieping twee staande vensters met gesinterde rollaag, waarvan één met houten bloembak ervoor. Aan de westzijde van het risalerende deel een tweeruits keldervenster met rollaag en een staand venster met latei, waarboven een balkon met gepotdekselde houten borstwering waaraan twee houten bloembakken. Het balkon is op de verdieping bereikbaar via een (vernieuwde) balkondeur.

Links aan de westgevel een risalerend deel onder een steekkap (schild) met aan de noordzijde een staand venster met latei. Aan de westzijde een keldervenster met rollaag, een groot venster met twee zijlichten; op de verdieping een dubbel staand venster met houten bloembak op grindbetonnen consoles.

In de westgevel op de verdieping twee vensters aan weerszijden van een muurpijler (die oorspronkelijk overging in een nu afgebroken hoge schoorsteen).

Aan de westgevel een één bouwlaag hoge, verspringende aanbouw met plat dak, waarin de zijentree bestaande uit een paneeldeur met kijkgat onder een betonlatei en een gemetselde stoep (vier treden); een driedelig hoekvenster met bovenlichten en latei, een H-venster met latei en twee keldervensters met rollaag.

In de oostgevel een groot venster met bovenlicht met gekleurd glas-in-lood en latei, en een dubbel staand venster met houten bloembak op betonnen consoles. Links in de oostgevel een risalerend deel onder een steekkap (schild), waaraan een gemetselde driezijdige serre met aan elke zijde een groot venster. Boven de serre een balkon met houten gepotdekselde borstwering, op de verdieping bereikbaar via (vernieuwde) openslaande deuren. Aan de oostzijde van de serre twee in gesinterde klinkers opgemetselde bloembakken.

Aan de achtergevel (zuid) een erker waarin een driestrooksvenster met bovenlichten van gekleurd glas-in-lood onder een betonlatei; op de erker een balkon met houten gepotdekselde borstwering, waarop een (vernieuwde) deur en (vernieuwde) openslaande deuren uitkomen. Rechts van de erker (vernieuwde) openslaande terrasdeuren, en een liggend venster met vernieuwd glas-in-lood en betonlatei; een betonnen terras afgesloten door een halfronde, in gesinterde baksteen gemetselde muur met aan weerszijden een gemetseld trapje met zijmuur. Op de verdieping een dubbel venster met houten bloembak op grindbetonnen consoles. Alle houten vensters op de verdieping zijn vervangen door kunsstoframen. De aangebouwde garage is voor de bescherming van ondergeschikt belang omdat deze later is verlengd en uitgebreid.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in het voorportaal de tegellambrizering in geel, zwart en groen; de tegelvloer in groen, geel en rood; de tochtdeur met gebogen deurlicht met roedenverdeling. In de hal de houten bordestrap met buitenleuning met opengewerkte geometrische motieven. In de kamers de suitedeuren met deurlichten van geslepen glas; het linnen plafond met stuc; de marmeren vensterbanken.

Kantoorwoning van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een kantoorwoning uit 1929