Oudezijl 1, Bad Nieuweschans

Omschrijving

Het BEDIENINGSGEBOUWTJE (gebouwd omstreeks 1930 in een Interbellum architectuur) is opgetrokken in een gesinterde bruinpaarse baksteen op een aangesmeerd trasraam en wordt gedekt door een flauw hellend ruim overkragend tentdak waarop niet-originele dakbedekking; betonnen fries. De gevels worden geleed door staande stalen tweeruits vensters met bakstenen onderdorpels.

De entree bevindt zich centraal in de westgevel en bestaat uit een stalen deur waarin glas met gemetselde omlijsting waarvoor een vier treden hoge aangesmeerde stoep met aan weerszijden een gemetseld muurtje. Links van de entree een staand venster.

In de noordgevel een staand tweeruits hoekvenster In de oostgevel twee staande tweeruits hoekvensters.

In de zuidgevel een staand tweeruits hoekvenster.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang de houten vloer en de gele geglazuurde vensterbanken.

Waardering

Bedieningsgebouwtje behorende bij een spoorbrug van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een bedieningsgebouwtje behorende bij een spoorbrug uit de jaren dertig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de typerende vormgeving en detaillering

- vanwege de hoge mate van gaafheid

- vanwege de typologische zeldzaamheidswaarde in de provincie Groningen

- vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met de locomotievenloods

522547
N.v.t.

Inleiding

Spoorwegcomplex bestaande uit een LOCOMOTIEVENLOODS en een BEDIENINGSGEBOUWTJE behorende bij een spoorbrug (die wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming in aanmerking komt). De locomotievenloods werd in 1877 in gebruik genomen voor het baanvak Nieuweschans-Oldenburg en was gebouwd in opdracht van Staatsspoorwegen in een Ambachtelijk-traditionele stijl. Tot 1935 heeft het pand dienst gedaan als stalling voor stoomlocomotieven. Het gebouw is opgetrokken op een halfronde plattegrond en bestaat uit twaalf segmenten. De deuren zijn verhoogd omdat het formaat van de locomotieven in de loop der jaren toenam. Bijzonder in het interieur zijn de houten kapspanten die worden gedragen door fraai vormgegeven zeshoekige gietijzeren kolommen. Voor de remise lag vroeger een draaischijf. Vanaf deze schijf liepen negen sporen naar de loods.

Voor de loods ligt het spoor met spoorbrug, die stamt uit omstreeks 1930. De brug is gelegen over de Westerwoldsche Aa. Omdat de brug na de oorlog is vernieuwd komt deze niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. Het bijbehorende bedieningsgebouwtje is opgetrokken in een Interbellum architectuur en stamt uit omstreeks 1930.

Het complex bevindt zich aan de noordzijde van de Westerwoldsche Aa. De remise ligt aan de noordkant van het spoor en het bedieningshuisje aan de zuidkant. Het complex is gelegen ten noorden van de voormalige vesting, in een gebied dat nog steeds een beeld geeft van de industrialisering van Nieuweschans door de komst van het spoor en de slechting van de wallen. In dit gebied ligt ook de eveneens beschermde graansilo uit omstreeks 1946 van de gebroeders Watermann.

Waardering

Locomotievenloods en bedieningsgebouwtje van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een spoorwegcomplex uit het vierde kwart van de negentiende en twee kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving van het complex

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het complex

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie tussen de complexonderdelen

- vanwege de opvallende ligging in een industrieel gebied ten noorden van de oude vesting

- vanwege de uniciteitswaarde en typologische zeldzaamheidswaarde van dit type complex in de provincie Groningen

- als herinnering aan de ontwikkeling van de spoorwegen en het industriële verleden van dit gebied

Brugwachtershuisje Weg- en waterbouwkundige werken Bedieningsgebouw oorspronkelijke functie Ja