Hoofdweg West 25, Nieuwolda

Omschrijving

BIJSCHUUR uit omstreeks 1943, opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van gesinterde klinkers. Het zadeldak gedekt met een rode muldenpan. De beide iets uitkragende topgevels zijn afgezet met een rollaag van gesinterde steen en hebben een metseldecoratie van gesinterde steen. In de noordoostgevel dubbele schuurdeuren, en erboven een deur. In de zuidoostgevel een deur, een venster, twee bijelkaar geplaatste vensters en drie bijelkaar geplaatste vensters. In de noordwestgevel twee keer drie bijelkaar geplaatste vensters en een deur. In de zuidwestgevel drie bijelkaar geplaatste vensters en in de topgevel twee bijelkaar geplaatste vensters. Alle vensters zijn staand. Zowel deuren als vensters hebben een betonlatei.

Bijschuur van algemeen belang

- als voorbeeld van een bijschuur uit de eerste helft van de jaren veertig van deze eeuw

- vanwege de gaafheid van het exterieur

- vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie met de boerderij

522098

Inleiding

Oldambtster DWARSHUISBOERDERIJ, waarvan het voorhuis in 1905 is gebouwd in een Eclectische stijl, vermoedelijk onder architectuur van W. Snater uit Bellingwolde, voor een reeds bestaande schuur (omstreeks 1750). De opdrachtgever was de heer B.M. Barlagen. In de jaren twintig zijn de zaadvensters vervangen door slaapkamervensters (aannemer K. Smith uit Nieuw-Scheemda). In 1926 is in het woongedeelte een aantal bestaande kamers verbouwd tot eetkamer, badkamer en slaapkamer. Aan de zijgevel van het voorhuis was oorspronkelijk een serre gebouwd; deze is afgebroken. In de jaren 1940-1945 is er bij de hoofdschuur een vrijstaande BIJSCHUUR gebouwd. Verder hebben er na 1945 nog een aantal wijzigingen plaatsgevonden met name aan de schuur. Al deze wijzigingen hebben het beeld als zodanig nauwelijks aangetast.

De boerderij, waarin tegenwoordig een kinderwagenmuseum is gevestigd, is beeldbepalend gelegen aan de doorgaande weg van 't Waar naar Nieuwolda. Bij de boerderij hoort een grote tuin waarin restanten van een landschappelijke aanleg zijn terug te vinden, zoals een bergje en een gracht. In de tuin een aantal monumentale bomen als een treurbeuk en een rode kastanje.

Waardering

Complex bestaande uit een dwarshuisboerderij met vrijstaande bijschuur van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een boerderijcomplex, dat in verschillende bouwperiodes zijn huidige uiterlijk heeft gekregen

- vanwege het opvallende materiaalgebruik en de detaillering van het voorhuis

- vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie van de samenstellende onderdelen