Hoofdweg 67, Westerlee

Omschrijving

De STOOKHUT (gebouwd omstreeks 1910) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een donker bakstenen trasraam en wordt gedekt door een zadeldak waarop aan de westzijde niet-originele golfplaat; gemetselde nokschoorsteen; bakstenen fries.

In de westgevel een getoogd venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling.

Stookhut van algemeen belang:

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de villaboerderij

522082
Veldzicht

Inleiding

COMPLEX, genaamd Veldzicht, bestaande uit een VILLABOERDERIJ, KOETSHUIS en STOOKHUT gebouwd in opdracht van G.N. Kloosterboer. De villaboerderij werd in 1910 gebouwd door timmerbedrijf Brons naar een ontwerp van architect (J.?) Brill uit Winschoten in een Overgangsarchitectuur met Art Nouveau-elementen. De roedenverdeling in de bovenlichten van de H-vensters in de serre en op de eerste verdieping is verdwenen. Het koetshuis en de stookhut zijn waarschijnlijk in dezelfde tijd als de boerderij gebouwd.

Omschrijving

Het complex is beeldbepalend gelegen op een deels omgracht terrein aan het begin van het dorp Westerlee. De oprijlaan, gelegen aan de linkerzijde van het perceel, wordt gemarkeerd door een uit omstreeks 1910 stammend HEK. Het hek is opgebouwd uit twee rechthoekige roodbakstenen hoofdpijlers met banden van verblendsteen afgedekt met beton, met aan elke zijde lage vierkante roodbakstenen pijlers met band van verblendsteen waartussen een ijzeren stang; aan de bovenzijde van de linker hoofdpijler `Veldzicht', aan de bovenzijde van de rechter hoofdpijler `Anno 1910'. In de tuin, waarin een monumentale treurbeuk, zijn restanten aanwezig van een landschappelijke aanleg.

Waardering

Villaboerderij met koetshuis, stookhut en hek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villaboerderij met koetshuis en stookhok uit omstreeks 1910 in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving en rijke detaillering van de villaboerderij

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het complex