Grotestraat 21, Varik

TWEE gepleisterde BRUGGEN met gemetselde borstweringen afgesloten door een rollaag.

Waardering

TWEE BRUGGEN in de huidige vorm vermoedelijk daterend uit ca. 1920-1940, mogelijk met een oudere kern.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van goed bewaarde eenvoudige bruggen uit het Interbellum.

- Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het HH Petrus en Pauluscomplex. De kerk en pastorie zijn te bereiken vanaf de Grotestraat via de twee bruggen.

522049
RK HH Petrus en Paulus

Inleiding

R.K.complex naar ontwerp van A. TEPE (1840-1920) gebouwd in 1877-1879 in neogotische stijl en bestaande uit: 1. RK. KERK H.H. Petrus en Paulus 2. PASTORIE 3. TWEE BRUGGEN De gebouwen zijn gesitueerd aan de westzijde van de Grotestraat binnen de bebouwde kom van Varik. Vanaf de Grotestraat is het terrein waarop de kerk en de pastorie gelegen zijn toegankelijk via een kleine bakstenen brug links en rechts, over een sloot. Een halfronde oprijlaan met grind verbindt de twee bruggen. De bruggen dateren in de huidige vorm vermoedelijk uit Interbellum. De kerk en de pastorie zijn door middel van een tussenlid met elkaar verbonden. Waardering

R.-K. KERK `H.H. Petrus en Paulus, PASTORIE gebouwd naar ontwerp van A. TEPE in 1877-1879 in neogotische stijl alsmede twee BRUGGEN vermoedelijk in de huidge vorm daterend uit het Interbellum.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een goed bewaard gebleven kerk met pastorie naar ontwerp van A.Tepe. Als rooms-katholieke dorpskerk en pastorie van belang binnen het oeuvre van de architect Tepe.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van kerk en pastorie aan de westzijde van de Grotestraat, de kerk met het koor gericht op het oosten. Het complex is door o.a. de hoge kerktoren van belang voor het aanzien van het dorp Varik.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzonder gaaf voorbeeld van het type rooms katholieke kerk met pastorie uit het vierde kwart van de negentiende eeuw.

Grotestraat 21 4064 EC Varik BY Ja
Grotestraat 23 4064 EC Varik BY