Gerestraat 47, Heesselt

Vrijstaande ronde WATERPUT (3) gelegen aan de noordwestzijde van het koetshuis. De waterput is boven het maaiveld opgetrokken in baksteen, aan de buitenzijde gepleisterd, aan de bovenzijde afgesloten door een rollaag. De houten putgalg/ haal van de waterput is opgeslagen in het koetshuis.

Vrijstaande, ronde WATERPUT (3) gelegen aan de noordwestzijde van het koetshuis.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een waterput als onderdeel van het boerderijcomplex.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van de waterput aan de dijk te Heesselt, als onderdeel van een boerderijcomplex.

- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een waterput als onderdeel van een boerderijcomplex, waarvan de putgalg/ haal opgeslagen ligt in het koetshuis.

522033

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een T-BOERDERIJ met HEK (1), een KOETSHUIS met SCHUUR (2) en een WATERPUT (3), in zijn huidige vorm grotendeels daterend uit het einde van de negentiende eeuw.

Het complex is gelegen aan de zuidoost-zijde van de Gerestraat aan de rand van de bebouwde kom van Heesselt. Aan de zuidzijde wordt het begrensd door de Waalbandijk. Ten zuiden van de vrijstaande T-boerderij bevindt zich het koetshuis dwars geplaatst op een schuur. Boerderij en koetshuis met schuur zijn met riet gedekt en hebben boven de achtergevel een afsteek. In het koetshuis bevond zich voorheen de wasserij; de schuur was oorspronkelijk in gebruik voor het stallen van varkens, koeien en kippen. Ten westen van het koetshuis bevindt zich een waterput. De putgalg/haal is bewaard gebleven in het koetshuis.

De erfaanleg wordt met name bepaald door vier kastanjebomen aan de noordwest-zijde en drie aan de zuidzijde van de T-boerderij. Het erf wordt aan de Gerestraat afgesloten door een hekwerk. Aan de zuidoostzijde van de boerderij met koetshuis bevinden zich fruitbomen tot aan de dijk.

Waardering

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een T-BOERDERIJ met HEK (1), een KOETSHUIS met SCHUUR (2) en een WATERPUT (3) in zijn huidige vorm grotendeels daterend uit het einde van de negentiende eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een Betuws boerderijcomplex bestaande uit een met riet gedekte T-boerderij met afsteek en hek, een met riet gedekt koetshuis met schuur en afsteek en een waterput.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ensemblewaarde van de verschillende onderdelen van het boerderijcomplex. Het beeldbepalende complex wordt aan de zuidzijde begrensd door de dijk in Heesselt, aan de noordwestzijde door een zeven kastanjebomen en een ijzeren hek.

- Van cultuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van het type Betuws boerderijcomplex van belang voor de ontwikkeling van de boerderijtypen in Nederland.

Waterput Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair oorspronkelijke functie Ja
Gerestraat 47 4063 CP Heesselt BY Ja