Sluis Julianakanaal, Born

Inleiding

Sluis in het Julianakanaal gebouwd in 1934.

De sluis is ter hoogte van Born gesitueerd en gebouwd in opdracht van de Rijkswaterstaat naar een ontwerp van architect O. Reich.

Omschrijving

Betonnen sluis met een lengte van 136 meter. De sluis is van gewapend beton en voorzien van een rechthoekige sluiskom. Aan de noord- en de zuidzijde bevindt zich een sluisgebouw. De stalen hefdeuren zijn opgehangen tussen twee betonnen torens met een overbrugging waarin zich de hefinstallatie bevindt. In de torens en het overbruggingsgedeelte rechthoekige stalen vensterkozijnen met roedeverdeling. De torens en het overbruggingsgedeelte hebben platte daken. Rechthoekige stalen deuren.

In de betonnen brug de authentieke hefinstallatie met grote kamraderen.

Waardering

De sluis in het Julianakanaal ter hoogte van Born is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een technologische en typologische ontwikkeling met een pionierskarakter in de architectuur van sluisbouwwerken in de eerste decennia van de twintigste eeuw. De architectuurhistorische waarden van de sluis worden bepaald door het bijzondere belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek, door de betrokkenheid van architect Reich, de esthetische kwaliteiten van diens ontwerp en het innovatieve materiaalgebruik. De sluis is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de streek, is van belang voor het aanzien van Born en heeft een historisch-ruimtelijke relatie met het Julianakanaal. De sluis is in hoge mate gaaf bewaard gebleven. De sluis is van algemeen belang vanwege een grote bouwtechnische zeldzaamheid, een en ander in relatie met de voor Nederland vroege toepassing van stalen hefdeuren.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521969
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Sluis Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Born Sluisweg bij 35B, Born, Born Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 3864 Born
F 3816 Born
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1934 1935 vervaardiging
Naar boven