't Sonnehuijs, Warmond

Complexonderdeel 1

Zomerhuis (WOONHUIS) 't Sonnehuijs is over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een steil rietgedekt zadeldak met nokpannen en twee gemetselde witgeschilderde schoorstenen. De gevels zijn witgepleisterd boven een hoge gemetselde plint die deels zwart en deels wit is geschilderd. Twee aanbouwen tegen de achtergevel in witgeschilderd metselwerk onder lessenaardaken: de keukenaanbouw onder een rietgedekte aankapping, het gecombineerde houthok en werkhok onder rode Oud-Hollandse pannen. In de gevels rechtgesloten vensters met houten kozijnen en roeden boven gepleisterde waterdorpels, onder rollagen. Kleine vierkante vensters met diagonale gekruiste roeden en staande rechthoekige vierruits vensters, met horizontale roeden. Ook in de glasdeuren horizontale roeden. 's Winters zakken uit de spouwmuren stalen luiken voor de gevelopeningen om het huis af te sluiten. De luiken zijn voorzien van rood-witte zandlopermotieven. Rond het huis terrassen op verschillende niveaus binnen muurtjes die zijn opgetrokken in rode baksteen met een witgeschilderde bovenrand. De terrasvloeren zijn bekleed met rode plavuizen. Bovenop de muurtjes plantenbakken van witgeschilderde plavuizen. Centraal voor de voorgevel (zuidoost) bevindt zich een terras onder een platte luifel, waarboven in het dak een afgeknotte steekkap is aangebracht. De luifel met balkenlaag steunt op vierkante houten kolommen met kapitelen van decoratieve gesneden driehoeken. Het terras onder de luifel kan worden afgesloten door houten deurtjes die uit de terrasmuren schuiven. Voor dit terras een lager gelegen driehoekige terras. Onder de luifel een dubbele glasdeur tussen twee vierkante vensters. In de geveltop boven de luifel vier vierkante vensters. Links van het centrale deel een driezijdige erker met de rechthoekige vensters. Rechts vier aan elkaar gekoppelde vierkante vensters boven een houten plantenbak.

In de linker zijgevel (zuidwest) bevindt zich de toegangsdeur onder een met trekkabels opgehangen luifel. Aan weerszijden van de dubbele glasdeur twee vierkante vensters. In de geveltop drie vierkante vensters, geheel bovenin drie ventilatiesleuven.

Links tegen de achtergevel (noordwest) bevindt zich de keukenaanbouw met de vierkante vensters, een keukendeur en een muizetandlijst in de zijgevel. Rechts daarvan een ingang naar de centrale hal, bereikbaar via een gemetselde trap met bordes. Links van die glasdeur een dubbel rechthoekig venster, rechts een vierkant venster, In het houthok een deur geflankeerd door twee vierkante vensters.

De rechter zijgevel (noordoost) wordt zowel op de begane grond als in de geveltop geleed door een vierkant venster aan weerszijden van het schoorsteenkanaal.

Van het INTERIEUR zijn onder meer bewaard gebleven: de centrale hal geflankeerd door twee grote kamers op de begane grond en de keuken in het lager gelegen deel aan de achterzijde. Daarin bevinden zich onder andere glasdeuren met roedenverdeling; balkenplafonds; hout en plavuizen op de vloeren; ingebouwde houten servieskasten met glasdeuren; (deels) gemetselde schouwen; houten panelen, lambrizeringsranden en vensterbanken; en houten inbouwkasten, een grote schouw en een pomp in de keuken.

Waardering

Zomerhuis 't Sonnehuijs is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van het toerisme rond de Kager Plassen in de eerste decennia van de twintigste eeuw.

Het zomerhuis met bijbehorend interieur is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de aan de Engelse landhuisstijl verwante bouwstijl met boerderij-elementen.

In stedebouwkundig opzicht is het zomerhuis van algemeen belang vanwege de beeldbepalende ligging op een eiland aan de Kager Plassen en de ruimtelijke en functionele samenhang met het ernaast gelegen botenhuis.

Zowel het exterieur als interieur zijn gaaf.

521951
't Sonnehuis

Inleiding

Zomerhuis (WOONHUIS) 't Sonnehuijs en het bijbehorende BOTENHUIS werden in 1919 ontworpen door de architect H. Hellendoorn in samenwerking met de opdrachtgever K.J. van der Burg. Beide panden werden in 1920 voltooid in een aan de Engelse Landhuisstijl verwante bouwstijl met boerderij-elementen. Het zomerhuis deed in de zomer dienst als vakantie-woning en buitenhuis voor de familie in Den Haag. Kort na de oplevering is de keuken van het huis aan de achterzijde uitgebreid. Terrassen die met name aan de voorzijde zijn gesitueerd, zijn door de architect gebruikt om het hoogteverschil in het terrein op te lossen.

Het voormalige botenhuis stond oorspronkelijk aan het uiteinde van een brede sloot. Deze is inmiddels drooggelegd, waardoor het botenhuis omgeven is door het gazon. De oorspronkelijke dakbedekking van het botenhuis is vervangen door golfplaat.

Omschrijving

t' Sonnehuijs staat in de Hofpolder met de voorgevel naar het zuidoosten aan het Spriet, een vaart die uitkomt in de Kager Plassen. Links van het huis (zuidwestelijk) staat het voormalige boothuis. Op een witgeschilderde pijler voor het huis staat een ijzeren lantaarn.

Waardering

't Sonnehuijs en bijbehorende boothuis zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van het toerisme rond de Kager Plassen in de eerste decennia van de twintigste eeuw.

Het huis en het botenhuis zijn van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de aan de Engelse landhuisstijl verwante bouwstijl, vermengd met boerderij-elementen.

In stedebouwkundig opzicht is het complex van algemeen belang vanwege de beeldbepalende ligging op een eiland aan de Kager Plassen.

Het zomerhuis en botenhuis zijn in hoge mate gaaf.

Warmond Hofpolder 5 Ja