't Vaartje 29, Waspik

Inleiding

DIENSTWONING no. 29, opgetrokken in een sobere streek-eigen bouwtrant, behorend bij een voormalige hooiperserij, welke na een brand in 1927 geheel is vernieuwd. In 1779 gesticht als de handel in fourage en hooiperserij Joh. Vermeulen en Zoon, later fa. De Roon-Boezer. Thans opslagloods en transportbedrijf Boezer.

Omschrijving

Eenlaags woonhuis, opgetrokken uit machinale baksteen onder mansardedak, met overstek, met kruispannen gedekt. Voorgevel met plint in profielsteen, middenrisaliet met hoeklisenen en brede ramen met vereenvoudigde indeling onder segmenttogen. Entree met originele voordeur in portiek. Dakkapel met hoekpilasters en rondboograam met bovenlicht met kleine roedenverdeling.

De linker en rechter zijgevel met vereenvoudige ramen beneden en boven twee zesruits schuiframen. Tegen de eenvoudige achtergevel een serre onder plat dak.

Waardering

De dienstwoning is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de dienstwoning in het algemeen; het heeft ensemblewaarden wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid; gaafheid/herkenbaarheid: het is van belang wegens de gaafheid van het exterieur.

521838
Complex Vaartje 29

Inleiding

Complex bestaande uit een voormalige HOOIPERSERIJ (no. 31, onderdeel II) na een brand in 1927 geheel vernieuwd, met DIENSTWONING (no. 29, onderdeel I), opgetrokken in een streekeigen bouwtrant. In 1779 gesticht als de handel in fourage en hooiperserij Joh. Vermeulen en Zoon met als firmant D. de Roon. Later omgezet in de firma De Roon-Boezer. Thans opslagloods en transportbedrijf Boezer. Rond 1990 uitwendig gerenoveerd, waarbij de weegbrug verwijderd is.

Omschrijving

De voormalige hooiperserij is markant gelegen ten noorden van het Vaartje, nabij de oostelijke entree van de dorpskom en bestaat uit een vrijstaand woonhuis met een drietal hallen, waarvan de meest oostelijke iets later is aangebouwd. Het geheel heeft in de economische geschiedenis van De Langstraat een belangrijke rol gespeeld en werd gebruikt voor het wegen, drogen en opslaan van hooi. Wegens de veranderde situatie in de landbouw is deze functie verloren gegaan, waarna de hallen als opslagruimte werden ingericht. Hierbij zijn de karakteristiek van het uitwendige en de inwendige constructie goeddeels bewaard gebleven. Het geheel is typerend voor het dorpsbeeld van Waspik.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van onder meer de sociaal-economische, technische en typologische ontwikkeling van de hooiperserij in de Langstraat; het heeft architectuurhistorische waarden voor de geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek; het heeft ensemblewaarden wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid; gaafheid/herkenbaarheid: het is van belang wegens de gaafheid van ex- en/of interieur.

Dienstwoning(K4) Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
't Vaartje 29 5165 NA Waspik Ja