Complex Grotestraat 21, Waalwijk

Inleiding

In dit bedrijfsgebouw was een fabriekje gevestigd dat machines maakte voor de schoenenindustrie. Thans is het een werkplaats.

Omschrijving

Eénlaags bedrijfsgebouw, voormalige machinefabriek, op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak. In de topgevel bevinden zich enkele zesruits ramen en een hijsluik.

Waardering

Het bedrijfsgebouw is van algemeen belang. Het bedrijfsgebouw is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de kleinschalige huisnijverheid. Als zodanig is het zeldzaam en gaaf bewaard gebleven.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521815
Complexnaam
Complex Grotestraat 21
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

WOONHUIS (onderdeel I) met BEDRIJF (onderdeel II). Het woonhuis, een voormalig molenhuis werd gebouwd in 1879. In het bedrijfsgebouw, uit circa 1900 was een fabriekje gehuisvest dat machines voor de schoenenindustrie maakte. Thans is het een werkplaats.

Omschrijving

Het woonhuis staat aan de straat, erachter in haakse richting een bedrijfsgebouw onder zadeldak. Het complex ligt aan de Grotestraat, in een gebied waar van oudsher veel kleine industrie en nijverheid is gehuisvest. Voor het huis staan enkele geschoren lindebomen, restant van de oorspronkelijke straatbeplanting aan de noordzijde van de Grotestraat.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het complex is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de kleinschalige huisnijverheid. Als zodanig is het zeldzaam en gaaf bewaard gebleven.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Bedrijfsruimte Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Grotestraat 21 5141 JM Waalwijk Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 71 Waalwijk
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1900 1900 vervaardiging
Naar boven