Complex Grotestraat 148, Waalwijk

KOETSHUIS uit omstreeks 1900. Het gebouw staat haaks op het erf.

Omschrijving

Het koetshuis heeft een rechthoekige plattegrond en is één laag hoog onder een zadeldak. De voorgevel is in het midden voorzien van een topgevel met driedelig raam. Op de begane grond een poort waarin hergebruikte deuren van de brandweerkazerne (Raadhuisplein, architect Kropholler). In de gevel een smallere poort en enkele getoogde raamopeningen. In de achtergevel bevinden zich op de verdieping enkele halfronde raampjes. In de korte, linkerzijgevel zijn onder meer een getoogde poort en een hijsluik aanwezig.

In de gevel zijn lange steekankers (ankers van verdieping en kap in één) aangebracht.

Waardering

Het koetshuis is van algemeen belang. Het koetshuis is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het heeft ensemblewaarde als belangrijk onderdeel van het geheel.

521812
Complex Grotestraat 148

Inleiding

HERENHUIS (onderdeel I) met KOETSHUIS (onderdeel II). Het huis werd circa 1880 gebouwd in eclectische stijl, het koetshuis is soberder van vormgeving en dateert van rond 1910.

Omschrijving

Het half vrijstaande herenhuis bevindt zich aan de Grotestraat. Links van het pand ligt een pad naar het achtererf. Oorspronkelijk was hier sprake van een diepe achtertuin waarin het koetshuis op ruime afstand van de woning, rechts achteraan op het terrein, lag. Inmiddels is de tuin een stuk ingekort en behoort de grond waarop zich het koetshuis bevindt aan een andere eigenaar toe.

Woning en koetshuis worden met elkaar verbonden door een bakstenen muur die tevens een afscheiding vormt met het terrein achter Grotestraat 146. De muur heeft een gepleisterde plint en wordt door lisenen en tandlijsten in vakken verdeeld. De muur is aan de bovenzijde voorzien van een ezelsrug.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het complex is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens materiaalgebruik en ornamentiek. Het is van belang wegens gaafheid van het geheel.

Koetshuis (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Grotestraat 152 5141 HC Waalwijk Ja