Honigmannstraat 18, Landgraaf

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

Dubbele mijnwerkerswoning in Lotharingse stijl, 1913, van het zogenoemde woningtype A. De woning is gesitueerd in het noordoostelijke deel van het Eikske, een groep van 26 mijnwerkerswoningen die werd gebouwd in opdracht van de Maatschappij tot Exploitatie van Limburgsche Steenkoolmijnen Oranje Nassau te Heerlen. Het ontwerp van de woning werd gemaakt door het bouwbureau van deze particuliere mijnonderneming. In deze woninggroep zijn in totaal zes woningtypen vertegenwoordigd (typen A t/m F).

De woningen werden omstreeks 1957 achter de uitgebouwde bijkeukens aan de zijgevels uitgebreid met een aangebouwde douche- annex toiletvoorziening van één bouwlaag onder plat. Hierdoor werden de oorspronkelijke woonhuis- en buitendeur van de bijkeuken aan het zicht onttrokken. De oorspronkelijke vrijstaande schuren met buitenprivaten werden gesloopt. In de achtertuinen werden aan weerszijden van de erfscheiding vrijstaande, gecombineerde schuren gebouwd.

De aan de zijgevels aangebouwde douche- en toiletvoorzieningen zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. UITGESLOTEN van bescherming zijn alle overige sedert 1913 gerealiseerde aan- en bijbouwen.

Omschrijving

Het oorspronkelijke bouwvolume van de dubbele mijnwerkerswoning werd gebouwd op een in hoofdvorm rechthoekige PLATTEGROND, aan weerszijden voorzien van een rechthoekig uitgebouwde bijkeuken. Het hoofdvolume telt een gedeeltelijke souterrainverdieping, anderhalve BOUWLAAG, alsmede een vliering. De bijkeukens aan weerszijden tellen één bouwlaag. Het geheel wordt gedekt door een samengestelde dakconstructie. Het pand Honigmannstraat 18 heeft een WOLFDAK waarvan de noklijn in dwarsrichting op de Honigmannstraat is geprojecteerd. Aan de lange dakzijde is dwars hierop een ZADELDAK ingestoken, waarmee Honigmannstraat 18 gedeeltelijk en Honigmannstraat 20 geheel wordt gedekt. De bijkeukens aan de zijgevels van beide panden hebben een ZADELDAK. Bakgoten annex overstekken op houten consoles. De oorspronkelijke houten boeiboorden hebben een eenvoudige ornamentering. De boeiboorden van Honigmannstraat 18 zijn ten dele met kunststof betimmerd, de boeiboorden van Honigmannstraat 20 geheel.

Het wolfdak van Honigmannstraat 18 heeft rode MULDENPANNEN met blauwe nokvorsten. Aan de straatzijde is op de nok nog een pion aanwezig. Een vernieuwde hoge bakstenen schoorsteen alsmede twee dakvensters op het zuidelijke zijdakvlak. Het zadeldak van de bijkeuken heeft rode muldenpannen. Honigmannstraat 20 heeft BETONPANNEN, zowel op het zadeldak van het hoofdvolume als de uitgebouwde bijkeuken. Een gecombineerde nokschoorsteen. De oorspronkelijke hoge schoorsteen op het voordakvlak van Honigmannstraat 20 en de gecombineerde schoorsteen op het achterdakvlak ontbreken.

De woningen waren oorspronkelijk voorzien van segmentboogvormige houten T-VENSTERS (zowel enkel- als meervoudig) met ingedeelde bovenlichten; segmentboogvormige, verticaal ingedeelde houten souterrainvensters. De oorspronkelijke, segmentboogvormige houten woonhuisDEUREN met zesruits bovenlichten in de zijgevels en de rechthoekige opgeklampte buitendeuren van de bijkeukens werden verwijderd vanwege de omstreeks 1957 gerealiseerde aanbouwen.

De woningen van het type A kenmerken zich in de oorspronkelijke situatie voor wat betreft de MATERIAALTOEPASSING door geprofileerde, gecementeerde gevelkaders: plinten, lisenen, kroonlijsten en getrapte frieslijsten. Tussen deze kaders verdiept geplaatste rode bakstenen gevelvelden in Vlaams metselverband, oorspronkelijk met knip- en snijwerk in de voegen. Gecementeerde speklagen, aanzet- c.q. sluitstenen en kaderornamenten. Hardstenen vensterbankplaten, bakstenen vensterdorpels. Sierankers.

De VOORGEVEL van de dubbele mijnwerkerswoning Honigmannstraat 18-20 is asymmetrisch ingedeeld en bestaat uit twee door een liseen gescheiden delen. In de plint hebben beide panden boven het souterrainvenster een segmentboogvormige strek in rode baksteen. Het souterrainvenster van Honigmannstraat 18 is verticaal ingedeeld. In de souterrainopening van Honigmannstraat 20 is een verzinkt rooster geplaatst.

In de eerste laag en op de verdieping heeft Honigmannstraat 18 een segmentboogvormig houten T-venster met een hardstenen vensterbankplaat, in de eerste laag voorzien van een rolluik. De voorgevel van Honigmannstraat 20 heeft in de segmentboogvormige vensteropening een kunststof vensterkozijn met kleine roedeververdeling en geïntegreerd rolluik.

De voorgevel van de uitgebouwde bijkeuken van Honigmannstraat 18 heeft nieuw gevoegd metselwerk, een segmentboogvormig houten venster met glas-in-lood, hardstenen vensterbankplaat en rolluik. Honigmannstraat 20 heeft in de geheel nieuw gevoegde voorgevel een hardstenen vensterbankplaat, een kunststof vensterkozijn met kleine roedeverdeling en een geïntegreerd rolluik in een segmentboogvormige omlijsting. De ZIJGEVELS van Honigmannstraat 18 en Honigmannstraat 20 worden in de eerste bouwlaag grotendeels aan het oog onttrokken door de omstreeks 1957 aangebouwde douche- en toileteenheden. De zijgevel van Honigmannstraat 20 is geheel opnieuw gevoegd. In het vrijgebleven deel van de eerste bouwlaag hebben beide panden een niet-authentiek vensterkozijn (bij Honigmannstraat 20 uitgevoerd in kunststof) met rolluik. Bij Honigmannstraat 18 is dit venster in 1965 in de zijgevel geplaatst. De zijgevel van de oorspronkelijke bijkeuken van Honigmannstraat 18 heeft een segmentboogvormig houten venster met bovenlicht, rolluik en bakstenen dorpel. De bijkeuken van Honigmannstraat 20 heeft in de zijgevel een ongeleed kunststof vensterkozijn met geïntegreerd rolluik in een segmentboogvormige omlijsting waaronder een bakstenen dorpel.

De zijgevel van Honigmannstraat 18 heeft in de verdieping, onder het dakoverstek, een klein rechthoekig gangvenster en is voor het overige blind.

De zijgevel van Honigmannstraat 20 heeft in de verdieping een reeks van drie kunststof vensters met kleine roedenverdeling en geïntegreerde rolluiken in een segmentboogvormige omlijsting met strek.

De ACHTERGEVELS van de mijnwerkerswoningen waren in de oorspronkelijke toestand identiek aan de voorgevels. De achtergevel van Honigmannstraat 18 wordt in de eerste bouwlaag aan het oog onttrokken door een houten aanbouw onder plat. In de tweede bouwlaag een segmentboogvormig houten T-venster met bovenlicht, hardstenen vensterbankplaat en rolluik.

De achtergevel van Honigmannstraat 20 wordt nagenoeg geheel aan het oog onttrokken door een aangebouw van één bouwlaag onder zadeldak, welke is uitgesloten van bescherming. Tussen de voormalige achterkamer van het hoofdvolume en de aanbouw is ter plaatse van het oorspronkelijke vensterkozijn een doorgang gerealiseerd.

In het INTERIEUR van Honigmannstraat 18 is de oorspronkelijke indeling van begane grond en verdieping in tact bewaard gebleven. De vliering is toegankelijk gemaakt. De indeling van het interieur van Honigmannstraat 20 is op verschillende onderdelen angepast: op de eerste bouwlaag zijn de gangwanden tussen voor- en achterkamer grotendeels doorgebroken; nieuwe trappenhuizen naar souterrain en verdieping; de wand tussen voorkamer en bijkeuken is verwijderd.

Waardering

De mijnwerkerswoningen van het Eikske zijn van cultuurhistorische waarde en vertegenwoordigen nationaal belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de mijnstreek sedert het laatste decennium van de 19de eeuw en als specimina van een woonhuistype met een aanzienlijke innovatief karakter. De mijnwerkerswoningen van het Eikske zijn van belang als bijzondere vorm van huisvesting van mijnpersoneel.

De woningen zijn van architectuurhistorische waarde vanwege de toepassing van de Lotharingse bouwstijl, vanwege de betrokkenheid van het bouwbureau van de Maatschappij tot Exploitatie van Limburgsche Steenkoolmijnen Oranje Nassau bij het ontwerp, de esthetische kwaliteit als ook vanwege de bijzondere materiaaltoepassing en ornamentiek.

De dubbele woning Honigmannstraat 18-20 vormt een belangrijk onderdeel van de woninggroep het Eikske en is vanwege deze situering verbonden met de ontwikkeling van de streek sedert de grootschalige exploitatie van steenkoolmijnen. Beide panden zijn van belang voor het aanzien van zowel de wijk als de gemeente.

De dubbele mijnwerkerswoning is in redelijke mate gaaf bewaard gebleven en van belang voor zowel de structurele als visuele gaafheid van de gehele woninggroep.

De mijnwerkerswoningen van het Eikske beschikken in nationaal perspectief over een zeer hoge architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheidswaarde.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521684
Complexnaam
Woninggroep Eikske
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding en omschrijving

Het EIKSKE is een complex met zesentwintig uit 1913 daterende mijnwerkerswoningen van de particuliere mijnonderneming Oranje Nassau in de zogenoemde Lotharingse bouwstijl. Het complex werd gebouwd overeenkomstig uit 1911 en 1912 daterende ontwerptekeningen van het bouwbureau van de Maatschappij tot Exploitatie van Limburgsche steenkoolmijnen Oranje Nassau. Deze in 1893 door spoorwegingenieur Sarolea en de mijningenieurs Honigmann opgerichte particuliere maatschappij werd in 1908 verkocht aan de Franse mijnondernemers De Wendel die de Lotharingse bouwtrant in de Nederlandse mijnwerkerswoningbouw introduceerden. In 1898 begon deze onderneming in Schaesberg met de aanleg van de schachten van de mijn Oranje Nassau II.

Het Eikske kwam tot stand op een driehoekig COMPLEXTERREIN op geringe afstand van de particuliere mijn Oranje Nassau II. De driehoekige vorm van het complexterrein werd aan de oostzijde bepaald door het tracee van de mijnspoorweg van Heerlen naar de uit 1903 daterende Staatsmijn Wilhelmina; aan de noordwestzijde door het verloop van de Honigmannstraat. De zuidelijke omgrenzing van het complex werd nagenoeg in oost-westrichting tussen de spoorlijn en de Honigmannstraat geprojecteerd.

De Honigmannstraat vormt de basis van het driehoekige complexterrein. De Mijn Carlstraat is een dwars op de Honigmannstraat geprojecteerde, in zuidoostelijke richting naar de top van de driehoek gerichte, doodlopende straat. Deze straat loopt uit in een klein pleintje, met korte aftakkingen in noordoostelijke en zuidwestelijke richting (cul -de-sac). De Mijn Carlstraat verdeelt het Eikske in twee onderling gespiegelde helften.

Het Eikske heeft 26 halfvrijstaande woonhuizen, verdeeld over dertien bouwkundige eenheden, met ruime voor- en achtertuinen. De panden hebben oorspronkelijk een gedeeltelijke souterrainverdieping, anderhalve bouwlaag en een vliering.

In het complex zijn zes exterieurvarianten en twee interieurvarianten vertegenwoordigd. De als zodanig aangegeven exterieurvarianten A t/m E zijn elk tweemaal vertegenwoordigd, variant F driemaal. De panden Honigmannstraat 2-4 (type A), Honigmannstraat 6-8 (type E), Honigmannstraat 14-16 (type B) en Honigmannstraat 18-20 (type A) bevinden zich min of meer parallel langs de Honigmannstraat. De tussengelegen panden Honigmannstraat 10/Mijn Carlstraat 2 (type D) en Honigmannstraat 12/Mijn Carlstraat 1 (type C) markeren aan beide zijden de aansluiting van de Mijn Carlstraat op de Honigmannstraat. De panden Mijn Carlstraat 3-5 (type E), Mijn Carlstraat 7-9 (type F), Mijn Carlstraat 11-13 (type D), Mijn Carlstraat 15-16 (type F), Mijn Carlstraat 12-14 (type C), Mijn Carlstraat 8-10 (type F) en Mijn Carlstraat 4-6 (type B) zijn rondom het pleintje gelegd waarin de Mijn Carlstraat uitloopt. Het pand Mijn Carlstraat 15-16 (type F) is midden in de zichtlijn van de Mijn Carlstraat gelegd die de basis van de complexdriehoek (de Honigmannstraat) met de top van de driehoek verbindt.

In de achtertuin van Mijn Carlstraat 14 bevindt zich het voormalige, inmiddels tot garage verbouwde, gezamenlijke bakhuis van de wijk.

De variatie-rijke toepassing van de Lotharingse bouwstijl in het Eikske kenmerkt zich in hoofdzaak door decoratieve bakstenen gevelkaders (geprofileerde plinten, lisenen, fries- en kroonlijsten) waartussen terugliggende gepleisterde gevelvlakken of omgekeerd. Getoogde vensters en deuren.

In 1950 werd het pand Honigmannstraat 2 (type A) in gebruik genomen als pastorie. Om die reden werd tegen de zijgevel een spreekkamer, tegen de achtergevel een serre gebouwd.

In 1957 werd tegen de zijgevels van de overige woningen van het type A t/m E een douche- annex toiletruimte van één bouwlaag onder plat aangebouwd. Een en ander ging gepaard met de sloop van de oorspronkelijke, vrijstaande dubbele schuren waarin de buitenprivaten waren ondergebracht. Aan weerszijden van de perceelsgrenzen achter de woningen werden nieuwe, tweegewijs gecombineerde bergingen onder zadeldak gebouwd.

Bij de woningen van het type E zijn op de verdieping de oorspronkelijke slaapkamers aan de tuinzijde in twee helften gesplitst, als gevolg waarvan het oorspronkelijke vensterkozijn in de tweede laag is vervangen door twee rechthoekige vensters.

Bij de woningen van het type F (Mijn Carlstraat 7-9, 8-10 en 15-16) werden de oorspronkelijke achtergeveluitbouwen onder lessenaarsdaken (keuken en sanitaire voorzieningen) vervangen door een nieuw aangebouwd volume van één bouwlaag onder plat met dezelfde bestemming. In de eerste laag van het vrijgebleven achtergeveldeel werd een nieuw vensterkozijn geplaatst.

De in 1950 gerealiseerde uitbreidingen van Honigmannstraat 2, alsmede de in 1957 uniform aangebouwde douche- en toileteenheden van de woningtypen A t/m E en de keuken- annex douche- en toileteenheden tegen de achtergevel van het woningtype F zijn voor de bescherming van ONDERGESCHIKT BELANG.

Alle overige sedert 1913 gerealiseerde aan- en bijbouwen zijn UITGESLOTEN van bescherming.

Waardering

De mijnwerkerswoningen van het Eikske zijn van cultuurhistorische waarde en vertegenwoordigen nationaal belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en geografische ontwikkeling van de mijnstreek sedert het laatste decennium van de 19de eeuw en als specimina van een woonhuistype met een aanzienlijk innovatief karakter. Het complex is van belang als bijzondere vorm van huisvesting van mijnpersoneel.

Het complex is van architectuurhistorische waarde vanwege het belang van de beïnvloeding door de Lotharingse bouwstijl, vanwege de betrokkenheid van het bouwbureau van de Maatschappij tot Exploitatie van Limburgsche Steenkoolmijnen Oranje Nassau bij het ontwerp en vanwege de bijzondere materiaaltoepassing en ornamentiek.

Het Eikske is een min of meer op zichzelf staand woningcomplex, dat vanwege de situering was verbonden met de ontwikkeling van de streek sedert de grootschalige exploitatie van steenkoolmijnen. Het Eikske is van belang vanwege de wijze van verkaveling c.q. inrichting, hetgeen een bijzondere dimensie heeft door de wijze waarop de plattegrond van het complexterrein is bepaald: een snijpunt van spoor- en straatwegen. Een groenzone herinnert aan het tracee van de mijnspoorlijn, waardoor de ervarings- en belevingswaarden van de totstandkoming van het complexterrein nog in stand gebleven zijn. Het complex is daarmee ook van betekenis voor het aanzien van de streek. De functioneel-ruimtelijke relatie met het voormalige mijnbedrijf Oranje Nassau II is evenwel niet meer aanwezig. Thans is het Eikske gesitueerd in een sedert de mijnsluiting tot ontwikkeling gekomen woongebied. Het Eikske is als geheel in redelijk tot hoge mate gaaf bewaard gebleven en is van belang vanwege de architectonische kwaliteiten van de samenstellende onderdelen. De mijnwerkerswoningen van het Eikske beschikken in nationaal perspectief over een zeer hoge architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheidswaarde.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Mijnwerkerswoningen Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Honigmannstraat 18 6372 VJ Landgraaf Ja
Honigmannstraat 20 6372 VJ Landgraaf
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 401 Landgraaf
B 402 Landgraaf
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1912 1913 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Bouwbureau Mij tot Exploitatie van, Limburgsche Steenkoolmijnen ; Limburg architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven