Heigank 24, Landgraaf

Inleiding

Voormalig CAFÉ met BOVENWONING, 1901, gekenmerkt door decoratief gestucte gevels in Eclectische trant. Het pand is halfvrijstaand gesitueerd in het bebouwingslint van de Heigank.

Het pand werd in 1955 verbouwd. De woonhuisentree in de middenas van de gevel aan de straatzijde werd vervangen door een vensterkozijn. De interieurindeling van de eerste bouwlaag werd gewijzigd. Een deel van de gang achter de entree en de zitkamer rechts van deze gang werden bij het café getrokken. De wand tussen het café en de gang werd om die reden gedeeltelijk verwijderd.

In 1995 werd het pand geheel gerenoveerd, waarbij onder meer de dakconstructie geheel werd vernieuwd en de gevels werden overgeschilderd.

Alle aanbouwen achter het twee bouwlagen tellende hoofdvolume onder schilddak zijn UITGESLOTEN van bescherming.

Omschrijving

Het voormalige cafépand met bovenwoning heeft een gedeeltelijke souterrainverdieping, twee BOUWLAGEN plus een zolderverdieping en is gebouwd op een in hoofdvorm rechthoekige PLATTEGROND met afgeschuinde hoekpartij. Het geheel wordt gedekt door een SCHILDDAK met betonpannen en enkele recente dakvensters. Aanzienlijk tuimelraam op het achterdakvlak. De topgevel boven de afgeschuinde hoekpartij is ingestoken op het schilddak. De goten zijn met trespa bekleed.

Zowel segment- als rondboogvormige houten VENSTERS en DEUREN. Geheel gepleisterde gevels met stucornamenten. Hardstenen traptreden. De GEVEL aan de straatzijde telt drie vensterassen, de ZIJGEVEL twee vensterassen. In de eerste laag, boven de geprofileerde plint met profiellijst, segmentboogvormige houten vensters met glas-in-lood bovenlicht. De vensters zijn voorzien van een gedeeltelijke stucomlijsting met kuif. Tussen de vensters van de eerste laag een speklaag met stucornamenten. Tussen de eerste en tweede bouwlaag een gestucte waterlijst. In de tweede laag zijn segmentboogvormige houten T-vensters geplaatst. Gedeeltelijke vensteromlijstingen met kuiven, uitgevoerd in decoratief stucwerk. Tussen waterlijst en vensterdorpels decoratief gestucte kaderornamenten. Voor- en zijgevel hebben in de tweede laag een gestucte hoekliseen.

De afgeschuinde HOEKPARTIJ telt één vensteras. In de eerste laag een dubbele, rondboogvormig houten entreedeur met bovenlicht. De deuren zijn voorzien van niet-authentiek geel glas en recent smeedwerk. Het bovenlicht met glas-in-lood heeft een zonnestraalvormige indeling. Rondom het bovenlicht een decoratief gestucte lijst met kaderornamenten. Op de gevelhoeken aan weerszijden van de entreedeur bevinden zich gestucte pilasters met canneluremotieven. Deze pilasters lopen uit in de decoratief gestucte consoles, die het balkon in de tweede laag ondersteunen.

Het balkon van de tweede bouwlaag is toegankelijk via een segmentboogvormige dubbele houten balkondeur met bovenlicht. Het balkon heeft een borstwering met gedecoreerde ruitvormige balusters. Boven de balkondeur een gestucte sluitsteen met guirlandes alsmede een segmentboogvormige waterlijst. Aan weerszijden van de balkondeur decoratief gestucte hoeklisenen, doorlopend in de in- en uitzwenkende topgevel met pionbekroning. In deze topgevel een segmentboogvormig houten T-venster.

De achtergevel, waarvan slechts de tweede bouwlaag zichtbaar is, is geheel wit gepleisterd en onregelmatig ingedeeld. Drie rechthoekige vensters, waarvan één met rolluik.

De INTERIEURindeling van de eerste bouwlaag weerspiegelt de in 1955 aangepaste situatie. In het voormalige café-gedeelte is nog een stucplafond met kooflijsten en rozetten aanwezig. De indeling van de tweede bouwlaag is vrijwel intact bewaard gebleven. De zolderverdieping heeft een nieuwe indeling.

Waardering

Het voormalige café met bovenwoning aan de Heigank te Nieuwenhagen is van architectuurhistorische waarde en vertegenwoordigt algemeen belang vanwege de in de stucwerkornamentiek tot uiting komende Eclectische bouwtrant en de esthetische kwaliteit van de gevels. Het pand is van betekenis voor het aanzien van de gemeente Landgraaf, heeft een in redelijke mate gaaf bewaard gebleven exterieur en beschikt over een bijzondere streekgebonden architectuurhistorische zeldzaamheidswaarde. Het pand getuigt daarbij in zijn ornamentiek van een internationale stylistische beïnvloeding.

Café Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca oorspronkelijke functie Ja
Heigank 24 6373 KR Landgraaf Ja