Pastorie Salviusparochie, Limbricht

Inleiding

PASTORIE met berging van de Salviusparochie, 1922. Gebouwd in een traditionele, op de architectuur van de nabijgelegen kerk geïnspireerde stijl, naar een ontwerp van architect J. Wagemans te Roggel, in opdracht van het R.K. Kerkbestuur van de H. Salvius te Limbricht. De pastorie is vrijstaand gesitueerd aan de noordwestzijde van de kerk, bij de aansluiting van de Pastoor Janssenstraat op het Burgemeester Coonenplein. De voormalige berging doet thans dienst als parochiezaaltje. Op het dakschild boven de entree van de pastorie is een kleine dakkapel verwijderd. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw is in het souterrain van de pastorie een garage aangelegd. Vrijwel alle vensterkozijnen zijn vernieuwd en voorzien van rolluiken. Zowel de garage in het souterrain als de rolluiken zijn UITGESLOTEN van bescherming.

Omschrijving

Pastorie met gedeeltelijke souterrainverdieping, twee BOUWLAGEN en zolder op rechthoekige PLATTEGROND, gelegen in dwarsrichting ten opzichte van de Pastoor Janssenstraat. De pastorie wordt gedekt door een TENTDAK met nokschoorsteen. Aan de oostelijke zijgevel een uitgebouwde BERGING, bestaande uit een volume van één bouwlaag onder plat en een volume van één bouwlaag onder schilddak met nokpionnen. Bak- annex luifelgoten op consoles. Alle daken worden gedekt door Tuiles-du-Nord.

Pastorie en berging zijn opgetrokken in NIEVELSTEINER ZANDSTEEN. Hardstenen dorpels en lateien. Rode bakstenen lijsten.

De VOORGEVEL van de pastorie ligt op het zuiden, aan het Burgemeester Coonenplein. Symmetrische gevelindeling met drie assen. In de middenas een rechthoekige houten paneeldeur met rondboogvormig bovenlicht, verdiept in een drievoudige rondboognis waarin een drietal traptreden. Boven deze deur een tweetal rechthoekige houten trappenhuisvensters onder doorlopende latei. De eerste en derde as hebben zowel in de eerste als de tweede laag rechthoekige houten kruiskozijnen. De WESTELIJKE ZIJGEVEL telt twee assen en is asymmetrisch ingedeeld. De linkeras risaleert enigszins en heeft twee dubbele, rechthoekige houten kruiskozijnen. Onder dit risaliet is in het souterrain een garage gebouwd, toegankelijk via een hellingbaan. De rechteras heeft twee smalle, rechthoekige houten vensters met bovenlicht. De achtergevel aan de noordzijde is behoudens een rechthoekig houten badkamervenstertje geheel blind. De OOSTELIJKE ZIJGEVEL is asymmetrisch ingedeeld en heeft in de middenas, boven het platte dakdeel van de berging, een hoog onder de luifelgoot ingezet verticaal ingedeeld houten venster. Daaronder een rechthoekig houten kruiskozijn met traliewerk. Rechts daarvan in de eerste laag een rechthoekig, dubbel houten kruiskozijn, in de tweede laag een rechthoekig verticaal ingedeeld houten kruiskozijn.

In de BERGING onder plat zijn aan de zuidzijde een rechthoekige houten deur en een rechthoekig houten venster met verticale indeling geplaatst, aan de noordzijde een rechthoekige houten deur met bovenlicht. Het volume onder schilddak is aan de oost- en noordzijde blind, in de zuidgevel zijn tweemaal gekoppelde rechthoekige houten vensters met bovenlicht geplaatst.

In het verlengde van de achtergevel van de pastorie een MUUR van Nievelsteiner zandsteen met steunberen en bakstenen ezelsrug, waardoor er tussen de voormalige berging en deze muur een binnenplaats aanwezig is. Deze binnenplaats wordt aan de oostzijde afgesloten door een hekwerk van recente datum.

De INTERIEURindeling van de pastorie, inclusief kamers-en-suite en schuifdeuren met kleine roedeverdeling en geslepen glas, is ongewijzigd bewaard gebleven. In dit gave interieur zijn onder meer van belang de tegelvloer in de gang, het trappenhuis, de paneeldeuren in lijsten en de houten vloeren.

De pastorie vertegenwoordigt een algemeen belang vanwege het geheel van navolgende waarden.

Het pand beschikt over een historisch-visuele en -functionele relatie met de uit hetzelfde tijdvak daterende Salviuskerk en het bijbehorende H.Hartbeeld.

De architectuurhistorische waarden worden in hoofdzaak bepaald door het streekgebonden, bij de kerk aansluitende materiaalgebruik; daarnaast door de sobere en degelijke bouwtrant. De pastorie is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling en uitbreiding van Limbricht in de eerste decennia van de twintigste eeuw en van betekenis voor het aanzien van het dorp. De opstand van de pastorie is in redelijke matie gaaf bewaard gebleven. Tevens beschikt de pastorie over een hoge mate van gaafheid voor het interieur.

521576
Salviuskerk

Inleiding

KATHOLIEKE KERK met PASTORIE en H.HART-BEELD van de parochie van de H. Salvius te Limbricht, 1922. De kerk werd ontworpen door de architecten J. Cuypers en P. Cuypers, de pastorie door architect J. Wagemans te Roggel. Het geheel werd gerealiseerd in opdracht van het R.K. Kerkbestuur van de H. Salvius te Limbricht. De drie complexonderdelen zijn vrijstaand gesitueerd aan de oostzijde van het Burgemeester Coonenplein, waarbij het H.Hartbeeld aan de zuidzijde en de pastorie aan de noordzijde van de kerk is gelegen. De restauratie van de kerk is in 1994 van start gegaan.

Omschrijving

Kerk, pastorie en H.Hartbeeld zijn opgetrokken in Nievelsteiner zandsteen, met rode bakstenen lagen. De kerk is opgetrokken in een traditionele, door het neo-romaans be'nvloede stijl; de pastorie kenmerkt zich door een traditionele bouwtrant. Het geheel wordt ten dele omgeven door een erfscheiding van Nievelsteiner zandsteen.

Waardering

Salviuskerk, pastorie en H.Hartbeeld zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden van het complex worden bepaald door de toegepaste bouwstijlen, de betrokkenheid van de architecten J. Cuypers, P. Cuypers en J. Wagemans, de esthetische kwaliteiten van het geheel, het gebruik van streekgebonden bouwmaterialen en de kwaliteit van het kerkinterieur. Het complex is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling en uitbreiding van Limbricht en van betekenis voor het aanzien van dit dorp. Het complex is in architectonisch opzicht gaaf bewaard gebleven, beschikt over samenstellende onderdelen met een redelijke tot hoge architectonische kwaliteit en is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Bovendien beschikt het complex in regionaal perspectief over een redelijke mate van architectuurhistorische zeldzaamheid.

Het complex vertegenwoordigt een algemeen belang vanwege het geheel van voornoemde waarden.

Pastoor Janssenstraat 16 6141 AN Limbricht Limbricht Ja