H. Hindersstraat 97, Oude Pekela

Inleiding

OLDAMBTSTER BOERDERIJ, volgens een gevelsteen gebouwd in 1856, en opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl met Eclectische elementen. Sinds de bouw hebben er aan zowel interieur als exterieur enkele wijzigingen plaatsgevonden. Op het achtererf staat een nieuwe kapschuur die buiten de bescherming valt.

De boerderij is kenmerkend gelegen aan de rustige zijde van het Pekelderhoofddiep. Links van de boerderij een oprijlaan met aan één zijde een boomsingel. Tot voor het jaar 2000 scheidde een ijzeren HEK met een beweegbaar deel, bestaande uit regels en stijlen die deels gebogen zijn en deels gietijzeren punten hebben, de voortuin van de openbare weg. Dit hek is inmiddels verwijderd. Aan de linkerzijgevel ter hoogte van de schuur is een restant van een soortgelijk hek te zien. Voor het pand staan twee monumentale rode beuken.

Omschrijving

OLDAMBTSTER BOERDERIJ opgetrokken in een roodbruine baksteen op een trasraam van roodbruine klinkers. De boerderij met wolfdak heeft aan de zuidwestzijde twee krimpen en aan de noordoostzijde één krimp. Het voorhuis heeft op dak een zwart geglazuurde Hollandse pan en een gemetselde schoorsteen op de nok. Midden in de iets doorgetrokken voorgevel (noordwest) met kroonlijst met klossen, de hoofdentree. De entree bestaat uit een dubbele paneeldeur met spitsboogvormige deurlichten met smeedwerk in Art-Nouveau motief en een bovenlicht; een deels natuurstenen deels bakstenen stoep; houten pilasters met verdiept decoratief vlak en aan de voet natuurstenen gevelstenen met daarop: "A.J.v.C. 18" en "G.H.M. 56". Boven de entree een houten balkon met houten hekje met opengewerkte neo-renaissance motieven en steunend op twee decoratieve consoles met leeuwenkop; naar het balkon openslaande deuren tussen houten pilasters. Pilasters, consoles met leeuwenkop en balkon zijn anno 2003 verwijderd teneinde deze te reconstrueren en terug te plaatsen. Aan weerszijden van de entree twee H-vensters, twee keldervensters en een tweeruits zaadvenster. In de noordoostgevel drie H-vensters en twee keldervensters; in de zuidwestgevel twee H-vensters, twee keldervensters en een vernieuwde deur met bovenlicht en gemetselde stoep met bordes met zwarte en witte tegels. Alle vensters hebben een strek en zijn in het voorhuis voorzien van dubbel glas.

Het SCHUUR gedeelte is gedekt deels met een zwart muldenpan en deels met een rode Hollandse pan en heeft op de nok een gemetselde schoorsteen en een houten piron. In de eerste krimp van de zuidwestgevel aan de noordwestzijde een H-venster met strek, en aan de zuidwestzijde een bakgoot, een H- en een T-venster met strek en houten persiennes. In de tweede krimp aan de noordwestzijde een smal H-venster en aan de zuidwestzijde twee negenruits schuifvensters, een houten deur, een dubbel tweeruits venster, zes getoogde ijzeren schuurvensters met decoratieve roedenverdeling en een w.c venster met diefijzer.

In de achtergevel muurankers, dubbele schuurdeuren met (later dichtgezet) bovenlicht en rollaag, dubbele deeldeuren met rollaag, drie getoogde ijzeren schuurvensters met decoratieve roedenverdeling, een getoogd houten schuurvenster en drie halfronde ijzeren zaadvensters met roedenverdeling.

In de krimp van de noordoostgevel, die deels opnieuw is opgetrokken, aan de noordwestzijde dubbele deeldeuren (niet origineel) en aan de noordoostzijde een aangesmeerd trasraam en acht getoogde ijzeren vierruits schuurvensters.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de gang de houten paneeldeuren en het balkenplafond; in de keuken de kastenwand en het balkenplafond; in de kamers voorzover aanwezig de houten blinden en de balkenplafonds.

Oldambtster boerderij en hek van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een Oldambtster type boerderij met hek uit 1856