Doorsneeweg 2, Nieuwe Pekela

Inleiding

SCHAKELSTATION ontworpen in 1936 door Ir. J.H. Timmer in opdracht van het Provinciaal Electriciteitsbedrijf te Groningen. Aannemer bij de bouw was R. Bloem uit Wildervank. Het pand is opgetrokken in een stijl verwant aan het Kubistisch-Expressionisme.

Het schakelstation is gelegen aan het Ommelanderdiep.

Omschrijving

SCHAKELSTATION bestaande uit een twee bouwlagen hoog volume waar een langgerekt, één bouwlaag hoog volume tegenaan is gebouwd. Het pand is opgetrokken in een rode, licht gesinterde baksteen in kettingverband, op een gepleisterd trasraam met uitspringende band. Het samengestelde platte dak is afgezet met een rand van geglazuurde hoekpannen.

Het twee bouwlagen hoge deel heeft bovenin aan de voorzijde (zuidwest) drie openingen met roosters onder een rollaag, van elkaar gescheiden door twee uitspringende muurdammen. De noordwestgevel heeft midden in de gevel een smalle, langwerpige strook glazen bouwstenen, met rollaag en koperen onderdorpel. Aan de zuidoostzijde een met staal dichtgezette deuropening (niet origineel) onder een wenkbrauwboogvormige betonnen luifel. De achterzijde waar het één bouwlaag hoge volume tegenaan is gezet heeft een rechthoekige goot.

Het één bouwlaag hoge gedeelte heeft aan de noordwestzijde een horizontale reeks van 16 openingen gevuld met een glazen bouwstenen, met rollaag en koperen onderdorpel, van elkaar gescheiden door uitspringende muurdammen. De zuidoostzijde heeft een overstekende rechthoekige goot en een dubbele stalen deur (niet origineel) en een platte uitbouw; de uitbouw heeft aan de zuidoostzijde een overstekende rechthoekige goot, twee stalen deuren met een brede, gemetselde stoep en een bordje waarop staat: EGD schakelstation Nieuwe Pekela 5502. De achtergevel (noordoost) is blind.

Schakelstation van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een schakelstation uit de jaren dertig van de twintigste eeuw