Volharding, Nieuwe Pekela

Omschrijving

LANDBOUWSCHUUR (1924) met ingebouwde WONING opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van rode klinkers, afgezet met een rollaag. Het zadeldak tussen twee uitkragende tuitgevels met gemetselde afdekrand met muizentand, is gedekt met een grijze muldenpan.

In de voorgevel (noordwest) licht getoogde dubbele deeldeuren, twee ijzeren achtruits schuurvensters, twee H-vensters met bovenlichten met roedenverdeling en een keldervenster met houten luik, alle onder een rollaag met muizetand; in de topgevel twee ijzeren achtruits- en een ijzeren vijftienruitsvenster onder een rollaag met muizentand, een gepleisterde vlak binnen een rollaag met in gepleisterde letters "VOLHARDING" erop, en in de top een ovalen ijzeren roosvenster.

De zuidwestgevel met gemetseld fries met muizentand en twee krimpen met uitkraging, heeft twee H-vensters met bovenlicht met roedenverdeling onder een rollaag met muizentand; in de eerste krimp aan de noordwestzijde een staand venster (oorspronkelijk met bovenlicht met roedenverdeling) en aan de zuidwestzijde een staand venster (oorspronkelijk zesruits), een deuropening (oorspronkelijk met opgeklampte deur) met betonnen stoep en een w.c.venster, alle met rollaag met muizentand. De tweede krimp heeft een bakgoot en een muizetandfries, en acht getoogde ijzeren schuurvensters met decoratieve roedenverdeling onder een halfsteens segmentboog.

In de deels uit hergebruikte baksteen opgemetselde achtergevel (zuidoost) een opgeklampte schuurdeur met drieruits bovenlicht en rollaag, licht getoogde dubbele deeldeuren en zeven getoogde ijzeren schuurvensters met decoratieve roedenverdeling en halfsteens segmentboog. In de noordoostgevel met decoratieve gootlijst en muizetandfries, zes ijzeren getoogde schuurvensters met decoratieve roedenverdeling en halfsteens segmentboog.

Het INTERIEUR valt buiten de bescherming van rijkswege.

Waardering

Landbouwschuur met arbeiderswoning van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een landbouwschuur met arbeiderswoning uit 1924

- vanwege de sobere, doch verzorgde vormgeving

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de voor de provincie Groningen typologische zeldzaamheidswaarde

- vanwege de kenmerkende ligging in het lint langs het Pekelderhoofddiep

520986
Volharding

Nieuwe Pekela, J. Oldenburgerstraat E110 "Volharding"

Objectomschrijving

C9663RWE: 9663RWE110; 9663RWES

Inleiding

LANDBOUWSCHUUR met ingebouwde ARBEIDERSWONING, genaamd "Volharding", gebouwd in 1924 in opdracht van de heer A. Veldkamp. Uitvoerders waren Stutvoet en Stam uit Nieuwe en Oude Pekela. In hetzelfde jaar gaf de heer Veldkamp ook opdracht om er een kleine vrijstaande SCHUUR bij te bouwen in afbraakmaterialen. Sinds de bouw is er vrijwel niets meer aan het complex gewijzigd. De piepkleine arbeiderswoning in de landbouwschuur staat nu leeg.

Het complex, opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, is iets teruggerooid gelegen aan de stille kant van het Pekelderhoofddiep. Rechts van de landbouwschuur twee geknotte leilinden die het woongedeelte markeren. Een haag scheidt de voortuin van de openbare weg.

Waardering

Landbouwschuur met woning en vrijstaande schuur van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een complex bestaande uit een landbouwschuur met arbeiderswoning en vrijstaande schuur uit 1924

- vanwege de sobere, verzorgde vormgeving

- vanwege de hoge mate van gaafheid van beide onderdelen