520983, Nieuwe Pekela

Omschrijving

SCHOORSTEENPIJP uit omstreeks 1888 achter de houtzagerij. De later ingekorte pijp is opgetrokken in een rode klinker op een betonnen schacht, vierkant van doorsnee, met afdekplaat en aan elke zijde een verdiept vlak. Rondom de pijp zes ijzeren banden.

Een gemetselde "gang" afgedekt met een ijzeren deksel, verbindt de schacht van de schoorsteen met de houtzagerij.

Schoorsteenpijp van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een schoorsteenpijp bij een houtzagerij

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de houtzagerij

520983
Nooit-Gedacht

Nieuwe Pekela, J.R. Stuutstraat F5;6;7 `Nooit-Gedacht'

C9663SEF: 9663SEF5;9663SEFSP;9663SEF6;9663SEFAW;9663SEFS

Inleiding

Complex bestaande uit een HOUTZAGERIJ, een SCHOORSTEENPIJP, een DIRECTEURSWONING, een DIENSTWONING en een HOUTSCHUUR. De houtzagerij is volgens een gevelsteen opgericht in 1875 door H.P. Geertsema. Deze gaf opdracht een stoomhoutzaagmolen te bouwen langs het Ommelanderdiep. Bij de molen werd waarschijnlijk tegelijkertijd een DIENST(molenaars)WONING gebouwd. Deze staat nog steeds op het terrein, met aangrenzend een oude HOUTSCHUUR. In 1888, toen het bedrijf in andere handen was overgegaan, werd vergunning verleend voor het plaatsen van een stoomketel in de houtzagerij. Onduidelijk is of de molen toen misschien is vervangen door of verbouwd tot het huidige gebouw, dat is opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl. In 1891 en 1913 werd nogmaals vergunning verleend voor het plaatsen van een stoomketel. In 1913 wordt de heer B. Schuring eigenaar; de familie Schuring heeft tot de sluiting in 1992 het bedrijf gerund.

Bij de houtzagerij staat aan het Pekelderhoofddiep een DIRECTEURSWONING, opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele trant met Eclectische elementen. Het is onduidelijk wanneer dit pand gebouwd is. Het is mogelijk dat het omstreeks 1888 is gebouwd toen de houtzagerij van eigenaar veranderde. Sinds die tijd hebben er verschillende wijzigingen plaatsgevonden. In 1925 gaf de familie Schuring opdracht in de kamer twee schuifdeuren te plaatsen met aan weerszijden dubbele kasten, in 1937 in het linker woongedeelte een nieuwe indeling van de plattegrond te maken en in 1954 in het achterhuis aan de linkerzijde twee H-vensters te vervangen door een strokenvenster.

Op het terrein staat achter de houtzagerij een SCHOORSTEENPIJP en er is nog een restant van de houthaven waar de boomstammen in werden opgeslagen. Tevens staan er op het terrein een aantal loodsen, waarvan het grootste deel na-oorlogs, en een kapschuur. De kapschuur die ten noordwesten van de houtzagerij ligt staat op instorten en valt derhalve buiten de bescherming.

Waardering

Complex bestaande uit een houtzagerij, een schoorsteenpijp, een directeurswoning, een dienstwoning en een houtschuur van algemeen belang vanwege architectuur-, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde

- als voorbeeld van een houtzagerijcomplex uit de periode 1875-1930

- vanwege de wijze van inrichting van het terrein