Nooit-Gedacht, Nieuwe Pekela

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Omschrijving

HOUTZAGERIJ, opgetrokken omstreeks 1888 in hout en rode baksteen (Ambachtelijk-traditionele stijl). Het hoofdgebouw bestaat uit een houten rechthoekige ruimte op bakstenen stiepen met bredere voet. Aan de zuidwestzijde een aankapping opgetrokken in een roodbruine baksteen. Aan de noordoostzijde een restant van een uitbouw uit 1916, opgetrokken in rode baksteen (valt buiten de bescherming).

Het hoofdgebouw heeft een zadeldak, gedekt met (vernieuwde) cementpannen, en strakke windveren. In de voorzijde (zuidoost) drie paar openslaande houten schuurdeuren onder drie ijzeren twaalfruits bovenlichten; in de top vier ijzeren roosvensters variërend van grootte. Op de gevel een houten plankje met "Nooit-Gedacht" er op geschilderd.

Aan de zuidwestzijde een houten vierruits venster en de aankapping. In de aankapping aan de zuidoostzijde twee dubbele getoogde ijzeren vensters met roedenverdeling; aan de zuidwestzijde een paar openslaande schuurdeuren, vijf staande getoogde ijzeren zesruits vensters, een getoogd ijzeren schuurvenster en een liggende, met hout dichtgezette vensteropening onder rollaag; aan de noordwestzijde een ijzeren roosvenster.

De achtergevel (noordwest) heeft drie paar openslaande schuurdeuren (waarvan één paar later is dichtgezet) onder drie drieruits bovenlichten en twee ijzeren roosvensters; in de middelste ruimte tussen de stiepen een houten deur; de overige ruimtes tussen de stiepen zijn later dichtgemetseld.

In de noordoostgevel een paar openslaande schuurdeuren en in het deel waar de uitbouw tegenaan was gebouwd twee onder de dakgoot geplaatste liggende vensters en een paar openslaande deuren. In de gemetselde onderbouw twee houten deuren, zes getoogde kleine ijzeren vierruits vensters en een gevelsteen met daarop "H.P.G. 1875". In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de ruimte onder de houtzagerij een stoomketel van de Veendammer Machinefabriek J. ten Horn Veendam, ingebouwd in een gemetselde bak van rode baksteen met gevelbanden van gele baksteen; een stoomketel vervaardigd bij Th. Holthuis, Fabriek van stoom en andere werktuigen Veendam, geplaatst op een gemetselde basis. In de houtzagerijruimte een grote raamzaag, een vierzijdige schaafmachine, een conische cirkelzaag (J & A Jensen og Dahl, Christiana), een kleine raamzaag en een rails voor lorries.

Waardering

Houtzagerij van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een houtzagerij uit 1875

- als herinnering aan de bloeiende scheepvaart en houtindustrie in de Veenkoloniën

- vanwege de grotendeels nog aanwezige machinerieën

- vanwege de functionele relatie met de andere onderdelen van het complex

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid

- vanwege de typologische zeldzaamheid in de provincie Groningen

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520980
Complexnaam
Nooit-Gedacht
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Nieuwe Pekela, J.R. Stuutstraat F5;6;7 `Nooit-Gedacht'

Complexomschrijving

C9663SEF: 9663SEF5;9663SEFSP;9663SEF6;9663SEFAW;9663SEFS

Inleiding

Complex bestaande uit een HOUTZAGERIJ, een SCHOORSTEENPIJP, een DIRECTEURSWONING, een DIENSTWONING en een HOUTSCHUUR. De houtzagerij is volgens een gevelsteen opgericht in 1875 door H.P. Geertsema. Deze gaf opdracht een stoomhoutzaagmolen te bouwen langs het Ommelanderdiep. Bij de molen werd waarschijnlijk tegelijkertijd een DIENST(molenaars)WONING gebouwd. Deze staat nog steeds op het terrein, met aangrenzend een oude HOUTSCHUUR. In 1888, toen het bedrijf in andere handen was overgegaan, werd vergunning verleend voor het plaatsen van een stoomketel in de houtzagerij. Onduidelijk is of de molen toen misschien is vervangen door of verbouwd tot het huidige gebouw, dat is opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl. In 1891 en 1913 werd nogmaals vergunning verleend voor het plaatsen van een stoomketel. In 1913 wordt de heer B. Schuring eigenaar; de familie Schuring heeft tot de sluiting in 1992 het bedrijf gerund.

Bij de houtzagerij staat aan het Pekelderhoofddiep een DIRECTEURSWONING, opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele trant met Eclectische elementen. Het is onduidelijk wanneer dit pand gebouwd is. Het is mogelijk dat het omstreeks 1888 is gebouwd toen de houtzagerij van eigenaar veranderde. Sinds die tijd hebben er verschillende wijzigingen plaatsgevonden. In 1925 gaf de familie Schuring opdracht in de kamer twee schuifdeuren te plaatsen met aan weerszijden dubbele kasten, in 1937 in het linker woongedeelte een nieuwe indeling van de plattegrond te maken en in 1954 in het achterhuis aan de linkerzijde twee H-vensters te vervangen door een strokenvenster.

Op het terrein staat achter de houtzagerij een SCHOORSTEENPIJP en er is nog een restant van de houthaven waar de boomstammen in werden opgeslagen. Tevens staan er op het terrein een aantal loodsen, waarvan het grootste deel na-oorlogs, en een kapschuur. De kapschuur die ten noordwesten van de houtzagerij ligt staat op instorten en valt derhalve buiten de bescherming.

Waardering

Complex bestaande uit een houtzagerij, een schoorsteenpijp, een directeurswoning, een dienstwoning en een houtschuur van algemeen belang vanwege architectuur-, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde

- als voorbeeld van een houtzagerijcomplex uit de periode 1875-1930

- vanwege de wijze van inrichting van het terrein

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van de verschillende onderdelen

- vanwege de typologische zeldzaamheid in de provincie Groningen

- vanwege de typerende ligging aan het water

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Houtzagerij Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Jan R. Stuutstraat F 4 9663 SE Nieuwe Pekela Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 783 Nieuwe Pekela
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1875 1875 stoomhoutzaagmolen vervaardiging
1888 1888 waarschijnlijk bouw huidige gebouw verbouwing
Naar boven