Opzoomerlaan 128, Hellevoetsluis

Inleiding

LOODS voor de opslag van natte schietkatoen, behorende tot een complex van loods en hek, gebouwd in 1865-1870 binnen de vesting en marinehaven te Hellevoetsluis.

Omschrijving

De vrijstaande één bouwlaag tellende loods is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft steunberen op de hoeken en in het midden van de langsgevels. Het door schenkelspanten gedragen zadeldak is gedekt met gesmoorde kruispannen en voorzien van eenvoudig geprofileerde houten windveren en bakgoten.

De in kruisverband gemetselde rode bakstenen gevels zijn slechts geleed door de toepassing van hardstenen aanzet- en sluitstenen. Boven dubbele houten geprofileerde deuren en dubbele luiken met ijzeren beslagwerk zijn segmentbogen aangebracht. De luiken zijn voorzien van hardstenen onderdorpels. Achter de luiken bevinden zich openslaande kruisvensters. In de kopgevels bevinden zich keperboogvormige spaarvelden.

Binnen het keperboogvormige spaarveld van de symmetrische voorgevel (noordzijde) zijn boven elkaar een dubbele houten deur en een luik aangebracht.

De symmetrische achtergevel is voorzien van twee boven elkaar geplaatste kleine gevelopeningen met vensters en luiken.

De asymmetrische linker zijgevel is voorzien van twee gevelopeningen met daarin vensters en luiken.

De symmetrische rechter zijgevel heeft vier traveeën, ieder voorzien van gevelopeningen met vensters en luiken.

De loods kent inwendig een sobere indeling bestaande uit een rechthoekige ruimte met zolderlaag.

Waardering

De loods voor de opslag van natte schietkatoen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

- De loods is van cultuurhistorisch belang vanwege de bijzondere functie en als onderdeel van een in historisch opzicht belangrijke marinehaven.

- De loods is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een eclectische bouwstijl, waarbij de combinatie van baksteen en een Neo-Classicistische vormentaal karakteristiek is.

- De loods heeft ensemblewaarde als onderdeel van de vesting Hellevoetsluis, waarin meerdere gebouwen herinneren aan de militaire functie van het gebied, waaronder de tegelijkertijd gebouwde affuitloods. In het bijzonder is er een sterke visueel-ruimtelijke relatie met deze affuitloods en het kruithuis.

- De loods is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.

520813
Loods en hek

Inleiding

Complex bestaande uit een LOODS voor de opslag van natte schietkatoen en een bijbehorend HEK, gebouwd tussen 1865-1870 binnen de vesting en marinehaven te Hellevoetsluis. Het gietijzeren hekwerk markeert aan de noordzijde een kleine vierkante waterplaats, waar vroeger een pomp stond. De loods is gesitueerd tegenover het uit 1665 daterende kruithuis in bastion V. Dit gebouw is tussen 1865-1870 eveneens voorzien van een hekwerk.

De loods is tegelijkertijd met de op circa honderd meter afstand gelegen affuitloods gebouwd, in een zeer sobere Eclecticistische stijl, waarbij Neo-Classicistische stijlelementen overheersen. Als gevolg van nieuwbouw is de visuele relatie tussen de deze twee loodsen enigszins verstoord.

Omschrijving

Op enige afstand van de Opzoomerlaan staat tegenover het voormalige kruithuis uit 1665 in Bastion V een in baksteen opgetrokken loods met een bijbehorend gietijzeren hekwerk. Het hekwerk staat op zeer korte afstand van het gebouw en sluit een L-vormig terrein af. De opening in het hek bevindt zich recht voor de ingang van de loods.

Waardering

Het uit een loods en hekwerk samengestelde complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

- Het complex is van cultuurhistorisch belang vanwege de bijzondere functie en als onderdeel van een in historisch opzicht belangrijke marinehaven.

- Het complex is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een eclectische bouwstijl, waarbij de combinatie van baksteen en een Neo-Classicistische vormentaal karakteristiek is.

- Het complex heeft ensemblewaarde als onderdeel van de vesting Hellevoetsluis, waarin meerdere gebouwen herinneren aan de militaire functie van het gebied, waaronder de tegelijkertijd gebouwde affuitloods. In het bijzonder is er een sterke visueel-ruimtelijke relatie met deze affuitloods en het kruithuis.

- Het complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.

Loods Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja