Buerweg 21, Bergen (NH)

Inleiding

Voormalige ATELIERWONING uit 1921 in een rustieke bouwstijl, gebouwd naar ontwerp van L. Streefkerk in nauw overleg met de opdrachtgever, de schilder G.W. van Blaaderen. Het pand ligt teruggerooid van de Buerweg in een bebost gebied waar in de periode 1910-1940 meerdere atelierwoningen voor kunstenaars zijn gebouwd.

Omschrijving

Atelierwoning van één bouwlaag op nagenoeg rechthoekige plattegrond onder een rietgedekt schilddak met oranje nokvorsten en een gemetselde schoorsteen op de nok. De noklijn van het dak ligt evenwijdig aan de Buerweg. De gevels zijn opgetrokken in een geelbruine gesinterde baksteen.

De noordgevel aan de straatzijde bevat links een groot vierentwintigruits atelierraam en rechts in een iets risalerend geveldeel een horizontaal deelbare deur met negenruits venster, een dubbel zesruitsvenster en een klein drieruits venster onder een verlengd gedeelte van het dakschild. In de gevel een decoratief tegeltableau en een smeedijzeren sieranker. In het dakschild een brede dakkapel met vier vierruits vensters. De oostgevel is blind en in de westgevel bevindt zich een tweede horizontaal deelbare deur geflankeerd door een venster en rechts een paarderuif. In het bovenste gedeelte van deze gevel, dat bestaat uit gepotdekseld hout een vensterpartij van het trappenhuis. De achtergevel (Z) had oorspronkelijk geen lichtinval, het raam en de openslaande deuren zijn van latere datum, in het linker uitstekende geveldeel een dubbele glasdeur met zijlichten die op een ommuurd terras uitkomt. In het verlengde dakschild een brede dakkapel met vier vensters waarvan er twee als vierruits ramen zijn uitgevoerd. Links op de hoek springt de gevel iets in. In de zuidgevel twee kleine toiletraampjes.

Inwendig is de plattegrondindeling met atelier en woongedeelte uit de bouwtijd grotendeels bewaard gebleven.

Waardering

Voormalige atelierwoning uit 1921 van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en typologische waarde als voorbeeld van een atelierwoning, karakteristiek voor het kunstenaarsdorp Bergen, gebouwd voor de kunstenaar G.W. van Blaaderen. De atelierwoning is tevens van belang vanwege de situering aan de Buerweg, in de nabijheid van meerdere atelierwoningen.

Atelierwoning Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis oorspronkelijke functie Ja
Buerweg 21 1861 CG Bergen (NH) Westdorp Ja