Breelaan 40, Bergen (NH)

Inleiding

WOONHUIS annex KANTOOR met bijbehorende ERFSCHEIDING in zakelijk expressionistische trant gebouwd in 1923 naar een ontwerp van H.F. Symons (Laren) in opdracht van de notaris F.W.A. van Riet. In 1937 is aan de westgevel de eetkamer iets uitgebouwd en voorzien van een wandbetimmering met vaste kasten naar ontwerp van de Haarlemse architect Hartogh.

Het huis ligt teruggerooid van de Breelaan in een ruime tuin, de gemetselde erfscheiding met houten toegangshek bevindt zich langs de weg.

Omschrijving

Hoofdvolume van twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond onder een groot schilddak met overstek waarvan de noklijn evenwijdig aan de straat ligt. Het dak is gedekt met gesmoorde tuiles du Nord en op de nok staan twee kleine schoorstenen. Aan de achterzijde een éénlaagse uitbouw onder een haaks op het hoofvolume aansluitend schilddak met dezelfde dakpannen en een hoge schoorsteen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen met op de verdieping staande strekkenlagen tussen iets uitspringende horizontale banden. Op de begane grond overwegend rechthoekige vensters en op de verdieping samengestelde venstersstroken met deels openslaande ramen, voorzien van een horizontale roedenverdeling. Rechts uit het midden van de voorgevel (ZW) markeert een iets boven de daklijst gaande gevelpartij onder schilddakje de oorspronkelijke scheiding tussen het woonhuisgedeelte links en het kantoor rechts. Op de begane grond een liggend venster en tussen de twee rechthoekige iets verdiept liggende vensters op de verdieping een decoratieve smeedijzeren vlaggestokhouder. In het linker geveldeel op de begane grond drie grote vensters met openslaande ramen en op de verdieping een uit drie vensters samengestelde vensterpartij. Links op de hoek de entree onder balkon en daarboven een forse dakoverstek. In het rechter geveldeel op de begane grond een dubbele glasdeur naar de tuin en daarboven in het geknikte naar beneden toe verlengde dakschild een omgehoekte vensterstrook van drie vensters met horizontale roedenverdeling. Links in de rechter zijgevel (ZO) beganegronds een smal liggend venster en op de verdieping de om de hoek lopende vensterstrook van de voorgevel met vier vensters. Uiterst rechts in de gevel de oorspronkelijke deur van het kantoorgedeelte, geflankeerd door een klein toiletraam en op de verdieping een venster met openslaande ramen. Iets rechts uit het midden van de achtergevel (NW) op de verdieping een langwerpige driezijdige erkerpartij en rechts daarvan drie verdiepingsvensters met geel en oranje gekleurd glas-in-staal, behorend bij het trappenhuis. Links van de erker twee kleine vensters met gekleurd glas-in-lood en links daarvan een samengesteld kozijn op de begane grond en een verdiepingvenster met openslaande ramen. Rechts van de erker een keldervenster met kleine roedenverdeling. In de achtergevel van de lage uitbouw een deur met zijlicht en een venster met openslaande ramen en smal bovenlicht. In de oostgevel een vergelijkbaar venster en een deur met zijlicht.

De entree van het woonhuis bevindt zich in de linker zijgevel (NW) onder het balkon dat wordt ondersteund door een gemetselde kolom op een gemetseld muurtje met plantenbak. Onder het balkon hangt op de hoek de oorspronkelijke buitenlamp. In de gevel onder het balkon rechts twee vierkante glas in loodramen en links de oorspronkelijke houten deur. Op de verdieping openen twee deuren naar het balkon met gemetselde borstwering. Links van de entree een hoog opgaande puntgevel waarin beganegronds een uitbouw met deur tussen twee vensters en op de verdieping een drieledig venster met horizontale roedenverdeling. Links is het dakschild boven de lage uitbouw verlengd tot boven het smalle glas-in-loodvenster. De erfscheiding langs de Breelaan bestaat uit een laag gemetseld muurtje en links een houten toegangshek tussen gemetselde pijlers.

Waardering

Het woonhuis met bijbehorende erfscheiding uit 1923 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en grotendeels gaaf voorbeeld van de zakelijk expressionistische bouwstijl, kenmerkend voor het oeuvre van de architect H.F. Symons.

Breelaan 40 1861 GE Bergen (NH) Ja
B 1443 Bergen Noord-Holland