Complex Kloosterstraat, Geffen

Inleiding.

De BEELDENGROEP uit 1930 met elementen van Expressionisme, bestaande uit een Heilig Hartbeeld geflankeerd door een tweetal siervazen, is voor de pastorie gelegen aan de straatzijde. De beeldengroep wordt omsloten door een perkje met lage ligusterhagen.

Omschrijving.

Alle drie de onderdelen zijn van dezelfde natuursteen vervaardigd. Het centrale beeld is op een hoge vierkanten, tapstoelopende sokkel geplaatst. Het bestaat uit een frontale, hoog oprijzende Christusfiguur in geplooid gewaad. Hij heeft de rechterarm geheven en houdt in de linkerhand een vlammend hart voor de borst. Op de voorzijde van de sokkel is de volgende inscriptie aangebracht: "HEILIG HART/ VAN/ JESUS/ ZEGEN ONS". De achterzijde bevat de inscriptie: "DEN ZEER EERW. HEER PASTOOR L. VAN DUN/ DOOR DE DANKBARE PAROCHIANEN AANGEBODEN 1 JUNI 1930". Aan beide zijden wordt het beeld geflankeerd door een natuurstenen siervaas uit een stuk. Op de brede vierkanten voet staat een uit vier zuilen samengestelde schacht, die op zijn beurt een schaalvormige bekroning draagt. Op de bekroning zijn bloemmotieven uitgehouwen.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft waarde als onderdeel van het complex bestaande uit pastorie en kerk. Het heeft kunsthistorische waarde als representant van de stijlperiode van de Art Nouveau. Het is van belang vanwege de artistieke kwaliteiten van het beeldhouwwerk. Het is gaaf bewaard gebleven. Het is betrekkelijk zeldzaam als voorbeeld van een Heilig Hartbeeld in Art Nouveaustijl.

520593
Complex Kloosterstraat

Inleiding.

Het complex bestaat uit een PASTORIE (1) uit 1856 in Neogotische stijl en een BEELDENGROEP (2) uit 1930 met elementen van Expressionisme, voorstellende een Heilig Hartbeeld en een tweetal siervazen.

Omschrijving.

Het complex is gelegen aan de noordzijde van de Kloosterstraat in het oude centrum van Geffen. Samen met de parochiekerk H. Maria Magdalena (rijksmonument), de school (niet voorgedragen) en het voormalige klooster met kapel (niet voorgedragen) aan de overzijde van de straat vormt het een Katholieke groep.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als vroege uiting van het Katholieke emancipatiestreven. Het heeft architectuurhistorische waarde als goed en vroeg voorbeeld van Neogotiek. Het heeft ensemblewaarde vanwege de functionele samenhang met de kerk, die bescherming geniet als rijksmonument. Het complex is bijzonder gaaf bewaard gebleven, met name de zeldzame raambeschildering en de oorspronkelijke elementen, en is betrekkelijk zeldzaam als voorbeeld van een Neogotische pastorie.

Gedenkteken(D6) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) oorspronkelijke functie Ja
Kloosterstraat 2 5386 AS Geffen Ja