520473, Sint-Oedenrode

Inleiding.

De entree van de begraafplaats, bestaande uit een TOEGANGSHEK met BEELDEN van omstreeks 1900 is aan de westzijde van de begraafplaats gelegen en bevindt zich ten oosten van het koor van de Martinuskerk. Vanaf de entree loopt de hoofdas in de begraafplaatsaanleg in oostelijke richting naar de calvarieberg.

Omschrijving.

Aan weerszijden van de toegang staat een kunststenen sokkel, die een beeld draagt en waaraan tevens het eenvoudige tweedelige smeedijzeren toegangshek is bevestigd. De noordelijke sokkel draagt het natuurstenen beeld, voorstellende een half ontkleede treurende Job met bedelnap in de rechterhand. In de sokkel is een hardstenen plaat aangebracht met de inscriptie "ONTFERM U/ MIJNER,/ ALTHANS GIJ/ MIJNE VRIENDEN !/ WANT GODS HAND/ HEEFT MIJ/ GETROFFEN/ JOB. XIX 21". De zuidelijke sokkel draagt het natuurstenen beeld van een treurende en geknielde Daniël in geplooid gewaad met een liggende leeuw erachter. In de sokkel is een hardstenen plaat aangebracht met de inscriptie "MIJN GOD/ HEEFT ZIJN' ENGEL/ GEZONDEN,/ DIE DEN MUIL/ DER LEEUWEN/ HEEFT / TOEGESLOTEN./ DAN. VI.23."

Waardering.

De entree, bestaande uit toegangshek met beelden is van algemeen belang mede vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Zij heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van de katholieke begraafcultuur in de tijd van de katholieke emancipatie. Zij is gaaf en compleet bewaard gebleven.

520473
Complex kerkhof

Inleiding.

De katholieke BEGRAAFPLAATS, die in 1853 is aangelegd, ligt in het centrum van Sint-Oedenrode, ten oosten van de St. Martinuskerk uit 1914 met een reeds beschermd koorgedeelte in Laat-Gotische stijl. Onder de bescherming valt de aanleg (1) en voorts de entree (2), het baarhuisje (3), de kerkhofkapel met het beeld van St. Oda (4), de calvarieberg (5), het beeld van St. Martinus (6), acht grafmonumenten (7) en de schuur (8).

Omschrijving.

De begraafplaats heeft een symmetrische aanleg met een op het oosten gericht kruisvormig padenpatroon. Zes van de voorgedragen grafmonumenten liggen aan de oostzijde van de dwarsarm en twee ten noorden van de calvarieberg. De schuur ligt buiten de symmetrische aanleg en bevindt zich ten zuiden van de calvarieberg.

Waardering.

De begraafplaats is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van katholieke begraafcultuur ten tijde van de katholieke emancipatie. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de kapel, die een goed voorbeeld is van Delftse Schoolstijl en representatief is voor het werk van de architect Granpré Molière. Het complex heeft kunsthistorische waarde vanwege de Neo-Gotische beeldhouwkunst. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste materialen, met name bij de calvariegroep en de grafbeelden. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de St. Martinuskerk en de ligging in het centrum van het dorp, alsmede vanwege de kerkhofaanleg, die samenhang tussen de complexonderdelen geeft. Het complex is gaaf en compleet behouden en is als zodanig zeldzaam.

Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Sint-Oedenrode BY Kerkplein 47, Sint-Oedenrode, Sint-Oedenrode Ja