Complex Lieshoutseweg, Sint-Oedenrode

Inleiding.

Het HEILIG HARTBEELD van J. Custers uit 1924 is voor de kerk en iets opzij daarvan gelegen.

Omschrijving.

Het kunststenen en wit geschilderde beeld is geplaatst op een meerhoekige sokkel met flanken, waarop vazen zijn aangebracht. Het verbeeldt een Christusfiguur in lang geplooid gewaad. Hij heeft de rechterhand geheven en houdt in de linkerhand een vlammend hart voor de borst. Op de sokkel is Een bronzen plaat aangebracht met het opschrift: H. HART/ VAN/ JEZUS/ ZEGEN ONZE ST. ANTONIUS-PAROCHIE/ NIJNSEL/ 1911. APR. 25 OCT. 1923. Op de achterzijde van het beeld staat gegraveerd: DOOR/ DE DANKBARE PAROCHIANEN/ OPGERICHT/ OP HET ZILVEREN PRIESTERFEEST/ VAN HUN EERSTEN PASTOOR/ DEN EERW. HEER/ JOANNES ANTONIUS MICHAEL/ PANKEN/ 1899-27 MEI- 1924.

Waardering.

Het Heilig Hartbeeld is van algemeen belang als object en in samenhang met de overige onderdelen van het complex. Het heeft cultuurhistorische waarde als herinnering aan de opkomst van kleine katholieke parochies in het begin van de twintigste eeuw en als bedevaartsplaats. Bovendien heeft het cultuurhistorische waarde als herinnering aan de Helig Hartverering in de jaren twintig. Het is gaaf behouden en is zeldzaam in samenhang met de andere complexonderdelen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520468
Complexnaam
Complex Lieshoutseweg
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding.

Het complex bestaat uit een PAROCHIEKERK uit 1911 in Neo-Romaanse stijl, gebouwd naar ontwerp van de architect L.P.J. Kooken, een BEDEVAARTKAPEL in Eclectische stijl uit het interbellum en een HEILIG HARTBEELD van J. Custers uit 1924. Het complex is gelegen in het gehucht Nijnsel, in het stroomgebied van de Dommel ten zuidoosten van Sint-Oedenrode.

Omschrijving.

De in 1911 gestichte parochie Nijnsel, bestaande uit het gehucht Nijnsel en de aangrenzende buurtschappen, stond onder leiding van pastoor Panken. De parochiekerk werd gewijd aan Sint Antonius van Padua, terwijl de kapel die voor die tijd elders in het gehucht stond, was gewijd aan Sint Antonius Abt. De bijhorende pastorie is omstreeks 1970 gesloopt.

Waardering.

Het complex van parochiekerk met bedevaartkapel en Heilig Hartbeeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als herinnering aan de opkomst van kleine katholieke parochies in het begin van de twintigste eeuw en als bedevaartsplaats. De parochiekerk heeft architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van Neo-Romaanse bouwkunst en als representant van de bouwkunst van de architect L.P.J. Kooken en de wijze waarop hij afstand neemt van de Neo-Gotiek. Het complex is gaaf behouden en is zeldzaam als voorbeeld van een twintigste-eeuwse bedevaartsplaats.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Gedenkteken(D6) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) oorspronkelijke functie
Bedevaartkapel Religieuze gebouwen Kapel (F) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Lieshoutseweg 11 5492 HS Sint-Oedenrode Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 5231 Sint Oedenrode
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1924 1924 Betreft H. Hartbeeld vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Custers, J. ; Noord-Brabant beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Naar boven