Omschrijving onderdeel 1:

HOOFDGEBOUW (Neerijnen). Door een gracht omgeven bakstenen kasteel uit ca.1600 gebouwd op een oudere bouwplaats vermoedelijk met gebruikmaking van oudere fundamenten; tussen 1790 en 1791 heeft het huis belangrijke verbouwingen ondergaan (interieur) en is het van een aanbouw voorzien. Het op nagenoeg vierkante grondslag opgetrokken blokvormige gebouw bestaat uit een souterrain en twee bouwlagen onder met leien gedekte, hoge schilddaken met zakgoot en gemetselde hoekschoorstenen; aanpalend een rechthoekig bouwblok van latere datum (1790-91) van iets geringer hoogte onder een met leien gedekt afgeplat schilddak. In de jaren '20 van de 20ste eeuw is het kasteel ingrijpend gerestaureerd, waarbij onder andere de witte pleisterlaag is verwijderd. Het is niet bekend welke architect hierbij betrokken was. Het blokvormige deel heeft regelmatig gelede gevels met meerruitsvensters voorzien van persiennes en onder korfboogvormige ontlastingsbogen (paanderbogen); getraliede souterrainvensters. De voorgevel heeft een sterk vooruitspringend, smal middenrisaliet (torenvormig) waarin de toegangspartij bestaande uit een laat-18de-eeuwse dubbele eiken deur (oorspronkelijk met bronzen deurbeslag van leeuwenfiguren, verwijderd bij de restauratie in ca.1980) gevat in een gebeeldhouwde hardstenen omlijsting in Lodewijk XV-stijl bekroond door een wapenschild gehouden door een eenhoorn (rechts) en een liggende leeuw (links) met de wapens van Tjaard van Aylva en Margaretha van Gendt; hieronder een opschrift met datering 'Ir Hobbe Baron van Aylva Heer van Waardenburg van Hiern en van Neer-Ynen. Generaal van de Infantery en Collonel over een Regiment te voet in dienst van den Staat der Vereenigde Neederlanden. Gouveneur van de Stad van Maastricht, Plaatse van Wijk en onderhoorige Forten. Mitsgaders wegens den Adelyken Stand Gecommiteerde ter Vergadering van de Staten van de Provintie van Vriesland etc.etc.etc. Den 20 Iulius Anno 1769'.

In het INTERIEUR is ondermeer van belang in de ruimte-indeling op de bel-etage en aankleding in Empirestijl met stucplafonds, schouwen en lambriseringen uit ca.1800.

Waardering:

HOOFDGEBOUW (Neerijnen) van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving in sobere baksteenstijl met Lodewijk-XV elementen; - vanwege de aankleding van het interieur in Empirestijl; - als uiting van een restauratieopvatting van een kasteel van voor de Tweede Wereldoorlog; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin-en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520223
Complexnaam
Neerijnen
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Historische buitenplaats Neerijnen.

Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), VOORBURCHT MET KEERMUUR EN TOEGANGSBRUG naar huis (3), KOETSHUIS (4), OPHAALBRUG (5), MOESTUINENSEMBLE (6). In het dorp Neerijnen aan de noordelijke oever van de rivier de Waal, ligt het kasteel Neerijnen gesticht onder de naam Klingelenburg mogelijk omstreeks 1300 door ridder Gijsbert de Cock (het oude huis Neerijnen heeft gestaan ter hoogte van de Van Pallandtweg 6). Na de verwoesting van het naburige kasteel Waardenburg in 1574 diende Neerijnen als woning voor de heren van Waardenburg en Neerijnen; sinds 1701 waren beide goederen in één bezit. Van 1827 tot 1971 waren Neerijnen en Waardenburg in het bezit van het geslacht Van Pallandt. Het huis Neerijnen dateert uit ca.1600, toen het waarschijnlijk op oudere fundamenten werd herbouwd en werd aan het einde van de achttiende eeuw gewijzigd en uitgebreid. Op een tekening uit 1832 is het toen witgepleisterde huis te zien met bouwhuis en prieel of duiventoren gelegen binnen een gracht met boomsingels rondom. Door een ingrijpende restauratie in 1938 is het aanzien van kasteel en voorburcht sterk gewijzigd door de ontpleistering van het hoofdgebouw, de verbreding van de gracht, de bouw van een nieuwe toegangsbrug en kademuren en de verbouw van het koetshuis. Omstreeks 1922 heeft tuinarchitect Leonard Springer voor het gebied tussen de kastelen Neerijnen en Waardenburg een ontwerp in Engelse landschapsstijl gemaakt, dat ten dele is uitgevoerd. Dit gebied vormt een verbindingszone met parkachtig karakter waarbij door zichtassen een ruimtelijk visuele relatie wordt geschapen. Tussen 1980 en 1981 is de parkstructuur verder uitgevoerd naar plan van Springer (padenstramien, zichtassen en enkele lanen/boomgroepen). Na de dood van de laatste particuliere bewoonster Julie Elise baronesse van Pallandt in 1971 werd het goed in 1974 aan de Stichting het Gelders Landschap verkocht; in 1978 kocht de gemeente Neerijnen het kasteel en koetshuis, die het in 1980 als gemeentehuis in gebruik nam.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven. De buitenplaats wordt omgrensd door de Van Pallandtweg (zuid), eikenlaan parallel aan de Repelsestraat (oost), eikenlaan en parkbos aan de overzijde van de Van Pallandtweg (noord), rechte sloot in het parkbos (west).

Waardering De HISTORISCHE BUITENPLAATS NEERIJNEN is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het 18de-eeuwse huis op een oudere bouwplaats; - vanwege de visueel-ruimtelijke relatie met het kasteel Waardenburg middels een parkachtig verbindingsterrein ingericht door tuinarchitect L. Springer; - vanwege de visuele samenhang tussen de complexonderdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Van Pallandtweg 11 4182 CA Neerijnen Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 683 Waardenburg
Naar boven