519934, Sint-Michielsgestel

Inleiding

Op de aan de oostelijke zijde van de Nieuwstraat gelegen, in 1828 door de gemeente aangelegde en in 1907 en 1908 in een hervormd en katholiek gedeelte gesplitste begraafplaats bevindt zich de uit 1870 daterende kunstmatige GRAFHEUVEL voor F.J.J. Deblocc van Scheltinga. Deze is gelegen in de zuidwestelijke hoek, op het Protestantse gedeelte van de begraafplaats en vertoont in de romantische opzet invloeden van neogotiek.

Omschrijving

De grafheuvel is een, relatief klein, bouwlichaam op een ruwweg rechthoekige plattegrond (circa 5 bij 3 meter) en heeft licht aflopende wanden. De grafheuvel is opgebouwd uit een kern van baksteen, voorzien van een gecementeerde buitenlaag die door middel van fragmenten oud bouwpuin van een rotsachtig uiterlijk is voorzien. Met uitzondering van de natuurstenen zerk aan de westzijde is de gehele grafheuvel overwoekerd door een weelderige vegetatie. De natuurstenen zerk is voorzien van een inscriptie: "begraafplaats F.J.J. Deblocc van Scheltinga anno 1870". Aan de bovenzijde bevinden zich twee kleine ijzeren ringen.

Waardering

De kunstmatige grafheuvel is van algemeen belang. De grafheuvel heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van het grafmonument met imitatie-rotsen. De grafheuvel heeft architectuurhistorische waarde als in Nederland zeldzame representant van een meer op de Engelse romantiek gerichte interpretatie van de neogotiek. De grafheuvel is gaaf bewaard gebleven en is uiterst zeldzaam.

519934

Grafheuvel Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Sint-Michielsgestel BY Nieuwstraat 54, Sint-Michielsgestel, Sint-Michielsgestel Ja
C 1870 Sint Michielsgestel