Inleiding

Grenspaal, opgericht in 1879 in traditionele vormen. De grenspaal is een relict van de vele grenscorrecties en bestuurswisselingen die het kerkdorp Gemonde in de loop der tijd heeft ondergaan en geeft de scheiding aan tussen het grondgebied van Sint-Michielsgestel en Boxtel. Sinds 1997 valt heel Gemonde onder de gemeente Sint-Michielsgestel. De paal is gesitueerd aan de noordzijde van de tuin van de pastorie op nummer 122.

Omschrijving

Vierkante hardstenen paal, breedte 32 cm., hoogte 90 cm. De paal is op circa 40 cm. hoogte aan drie zijden voorzien van in reliëf aangebrachte opschriften binnen een sierkader en heeft daarboven een insnoering met tweezijdig opschriften en een piramidebekroning met flauwe helling. Opschriften:

Noordzijde;

GEMONDE 1879.

Oostzijde;

(bekroning) ST. MICHIELSGESTEL.

(basement) P.N. v. THIEL BURGEMEESTER, A. v.v. OETELAAR, W. HUIBERS WETHOUDERS, l. v.d. WESTELAKEN SECRETARIS.

Westzijde;

(bekroning) BOXTEL.

(basement) F.C.A.R. BARON v. LAMSWEERDE BURGEMEESTER, J. v. LIESHOUT, H. v.d. MEIJDEN WETHOUDERS, J.F. v. UDEN SECTRETARIS.

Waardering

De grenspaal is van algemeen belang. De grenspaal heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de bestuurlijke ontwikkeling van Gemonde en van de typologische ontwikkeling van de grenspaal. De grenspaal is van kunsthistorisch belang wegens de detaillering. Hij is tevens van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke gaaf bewaarde exemplaren.

Grenspaal Voorwerpen op pleinen en dergelijke Grensafbakening oorspronkelijke functie Ja
Gemonde Lambertusweg, Gemonde, Gemonde Ja