Inleiding.

Aan de noordzijde van de Havenweg gelegen grote VEESCHUUR, gesitueerd binnen de bebouwde kom van Dinteloord. Het object draagt de naam Veelust, is gelegen binnen een ruim, eigen terrein met erf en behoort bij de naastgelegen villa Huize Petronella uit 1902. De schuur dateert uit 1899 en is uitgevoerd in sobere Neo-Renaissancetrant. Typerend zijn de in gele en rode steen uitgevoerde speklagen. Vooral de voorgevel is rijkelijk voorzien van siermetselwerkdetails en ornamenten.

De schuur heeft enige wijzigingen ondergaan. De stalvensters werden dichtgemetseld. Aan de linker zijde alsmede tegen de achtergevel werd een moderne aanbouw gerealiseerd.

Omschrijving.

Grote vierbeukige langsdeelschuur van het West-Brabantse type. De schuur heeft een rechthoekige plattegrond, één bouwlaag en een zadeldak. Het dak is gedekt met gesmoorde oudhollandse pannen. De gevels zijn gemetseld in gele baksteen in kruisverband en bevatten speklagen in gele en rode steen. De gevelopeningen hebben bogen met siermetselwerk in dito materiaal. Ingangen zijn voorzien van hardstenen hoekblokken.

De voorgevel is asymmetrisch ingedeeld en heeft links van de middenas de hoofdingang die voorzien is van een korfboog met boogveld. De ingang bevat een dubbele opgeklampte deeldeur. Rechts hiervan bevindt zich een tweede deelingang met korfboog en een van siermetselwerk voorzien boogveld. De ingang bevat eveneens een dubbele opgeklampte deur. Uiterst links is een stalingang met een korfboog en een enkelvoudige staldeur. Ook hier is het boogveld voorzien van siermetselwerk. Het benedendeel van de gevel bevat voorts drie dichtgemetselde stalvensters. De geveltop heeft drie vergelijkbare stalvensters. Eén van deze vensters bevindt zich geheel bovenaan in de gevel. De gevel bevat bovendien drie gecementeerde runderkoppen (het exemplaar bovenaan binnen de gevel is deels verloren gegaan). Binnen een in rijk siermetselwerk uitgevoerd fries bevindt zich centraal binnen de gevel in smeedijzeren letters en cijfers de vermelding VEELUST 1899. De rechter zijgevel bevat een reeks van vier dichtgemetselde stalvensters alsmede vier lage stalingangen met een opgeklampt mestdeurtje. De gevel is voorts voorzien van smeedijzeren staafankers. Tegen de linker zijgevel is een moderne aanbouw gerealiseerd (geen monumentale waarde).

De achtergevel bevat binnen de top een dichtgemetseld stalvenster als elders. Tegen de gevel werd een moderne uitbouw gerealiseerd (geen monumentale waarde).

Het interieur van de schuur is vierbeukig van opzet en heeft een drietal dekbalkgebinten, waarvan de stijlen zijn geplaatst op poeren. De forse dekbalken worden ondersteund door hoge (tussen)stijlen met korbelen. De stijlen zijn ook in lengterichting met elkaar verbonden middels koppelbalken met korbelen. Voorts authentieke kapconstructie met nokstijlen.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een monumentale veeschuur uit omstreeks 1900, die behoord heeft tot een rijk boerderijcomplex, waarvan ook de villa (Havenweg 63) bewaard bleef. Het gebouw heeft ondanks de wijzigingen aan met name de vensters architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de detaillering, het voor dergelijke schuren bijzondere materiaalgebruik alsmede de samenhang tussen de gaaf gebleven hoofdvorm en de inwendige houtconstructie uit de bouwtijd. Van een bijzonder karakter is de aanwezigheid van de gecementeerde runderkoppen tegen de voorgevel die de functie van het object accentueren en tevens verwijzen naar de welstand van de toenmalige hereboer.

Het object heeft ensemblewaarden wegens de situering, een karakteristiek onderdeel vormende van de historische bebouwing aan de Havenweg te Dinteloord, gelegen naast de rijke villa op nr. 63.

519466
Huize Petronella/Veelust

Inleiding.

Aan de noordzijde van de Havenweg gelegen tweelaags VILLA met bijbehorende VEESCHUUR binnen de bebouwde kom van Dinteloord. Het object draagt de naam Huize Petronella en is gelegen binnen een ruim, eigen terrein met landschappelijk aangelegde siertuin. Naast het pand staat een grote veeschuur uit 1899.

Het pand werd gebouwd in 1902 en uitgevoerd in Neo-Renaissancetrant met Art Nouveaudetails. De eerste steen werd gelegd door P.A.W. Bierens. Omschrijving.

Het complex bestaat uit villa een veeschuur die naast elkaar zijn gelegen aan Havenweg aan de rand van de kom van Dinteloord. Het pand is gelegen binnen een ruim, eigen terrein dat aan de straatzijde afgesloten wordt door een beukenhaag en bereikbaar is via een dubbel, smeedijzeren hekwerk.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als goed, gaaf en rijk uitgevoerd voorbeeld van een forse villa (waarschijnlijk van een herenboer) met schuur, waarmee een uitstekend beeld wordt verkregen van de wijze, waarop welgestelden in deze periode in deze streek gehuisvest waren. Het pand geeft een indruk van de ruimtelijke ontwikkelingen in Dinteloord, waar omstreeks 1900 langs de Havenweg een groot aantal vrijstaande villa's werd gebouwd. Het geheel heeft architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de detaillering van de villa, het bijzondere materiaalgebruik alsmede de samenhang tussen de gaaf gebleven hoofdvorm en rijke interieurelementen uit de bouwtijd. Het rijke karakter van het huis en de schuur blijkt ook uit de detaillering van de schuurgevel met Neo-Renaissance motieven. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, een karakteristiek onderdeel vormende van de historische bebouwing aan de Havenweg te Dinteloord en vanwege de beeldbepalende ligging binnen een eigen terrein dat bepaald wordt door een in landschappelijke stijl uitgevoerde siertuin en voorzien is van een omheining met een monumentaal dubbel hekwerk tussen sierposten. De ligging tegenover de brede vaart die langs de Havenweg stroomt accentueert de waardevolle betekenis. Het heeft gaafheids- en herkenbaarheidswaarde, daar het van belang is vanwege de kwaliteit van de samenstellende onderdelen, bestaande uit een villa met serre, siertuin en smeedijzeren dubbel hekwerk.

Veestal Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Havenweg 63 4671 BT Dinteloord Ja