De Utrecht, Esbeek

Hilvarenbeek Lage Mierdseweg 17

Vakantiehuiscomplex "de Utrecht" onderdeel III

Inleiding.

Ter hoogte van de hoofdingang in de oostelijke gevel van het voormalige vakantiehuis Rustoord bevindt zich een FONTEIN met bassin, met elementen van Neo-Barok en Neo-Renaissance. Het object dateert uit omstreeks 1930 en is een schenking van de verzekeringsagenten van de maatschappij aan de directeur.

Beschrijving.

De kunststenen fontein staat in een globaal cirkelvormig bassin met breukstenen banden. De opstand rechthoekige, trapsgewijs verjongende sokkel met inspringende hoeken. De opstand verjongt zich middels een viertal op de hoeken opgestelde, gestileerde dolfijnen, die een tweetal schelpvormige bassins met guirlandes torsen. Tussen de bassins een tweetal mascarons.

Onder de oostelijke is het opschrift "Agenten der Utrecht aan W.P.Ingenegeren" gebeiteld. De fontein wordt bekroond door een putto, die de hoorn des overvloeds draagt.

Waardering.

De fontein is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw en recreatie in Nederland, in het bijzonder de grootschalige ontginning van woeste gronden in de 20ste eeuw. Het is van kunsthistorisch belang vanwege de stijl. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het landgoed 'De Utrecht'. Het is gaaf bewaard gebleven en vrij zeldzaam.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518907
Complexnaam
De Utrecht Vakantiehuizen complex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding.

Het complex bestaat uit de in 1920-'22 door de levensverzekeringsmaatschappij 'De Utrecht' op het gelijknamige, sinds 1899 ontgonnen landgoed gebouwde, voormalige VAKANTIEHUIS "Rustoord" met bijbehorende voormalige BEHEERDERSWONING, eveneens uit 1920, en de tegen de noordelijke gevel van het vakantiehuis gesitueerde VLEUGEL, een uitbreiding uit omstreeks 1935 (1). Tevens vallen binnen de bescherming de op het achterterrein gesitueerde IJSKELDER (2) uit omstreeks 1925, de bij de hoofdingang gesitueerde, door het personeel geschonken hardstenen FONTEIN (3) uit omstreeks 1930, de drie aan de westelijke zijde van het gebouw gesitueerde, eveneens door het personeel geschonken groepen SIERVAZEN (4) uit omstreeks 1935, inclusief het onderliggende gemetselde muurwerk met banken en trappartijen, de twee op de zuidoostelijke hoek van de T-kruising De Vier Winden - Lage Mierdseweg gelegen DIENSTWONINGEN met SCHUREN (5 en 6), een JACHTHUIS uit 1900 gelegen aan de Roovertsebaan 1 (7) en een voormalige TUINMANSWONING gelegen nabij De Merel en de Lage Mierdseweg, aan de zuidelijke zijde van de Prins Hendriklaan (8). Het complex onderstreept de recreatieve functie die het landgoed omstreeks 1920 kreeg: fiets- en wandelpaden werden aangelegd, een klein café geopend, en -uitsluitend bestemd voor het personeel van de maatschappij- Rustoord werd geopend, zodat men ten volle kon genieten van het nieuwe natuurschoon, dat op de heide was aangelegd.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw en recreatie in Nederland, in het bijzonder de grootschalige ontginning van woeste gronden in de 20ste eeuw, waarbij ook aandacht werd besteed aan recreatieve mogelijkheden, en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het buitenverblijf. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de aan de landschappelijke omgeving aangepaste stijl en ornamentiek, het is van belang binnen het oeuvre van architect W.H. Hanrath. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel, het te beschermen grootschalige landgoed 'De Utrecht'. Het geheel is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur en is als voorbeeld van een vakantiehuis zeldzaam.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Siervaas Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair oorspronkelijke functie
Fontein(D) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair oorspronkelijke functie
Beheerderswoning Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Lage Mierdseweg 17 5085 NC Esbeek Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 1203 Hilvarenbeek
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1920 1935 1920 beheerderswoning, 1930 fontein, 1935 siervasen. vervaardiging
Naar boven