H. Antonius van Padua, Biest-Houtakker

Inleiding.

R.K.KERK in de Neo-Gotische stijl uit 1913. Toegewijd aan H. Antonius van Padua. Architect Jos. Margry uit Rotterdam. Aannemer J.A. Vriens uit Moergestel. De kerk is georiënteerd. Kerkwijding vond plaats in 1922 door Mgr. Diepen. De bouwkosten bedroegen f 41.340,00. Hiervan was f 25.000,00 geschonken door J.P. Grewen, een schatrijke reder annex effectenmakelaar uit Rotterdam, die de bisschop van Den Bosch bij zijn overlijden tot erfgenaam had aangewezen. Per testament was bepaald dat met zijn geld kerken gebouwd moesten worden ter ere van de H. Antonius van Padua. In het Bossche bisdom werden op deze wijze zestien kerken gebouwd. De voor- of westgevel van de kerk staat aan de Biestsestraat. De bijbehorende pastorie ligt aan de zuidkant van de kerk.

In de Tweede Wereldoorlog werden de kerkspits en een gedeelte van de zuidelijke muur beschadigd.

Omschrijving.

De kerk is een driebeukige kruisbasiliek met een schip van drie traveeën en een transept. Aan de westkant een vierkante toren met uurwerk en luidklokken geflankeerd door traptorens en vijfzijdige kapellen. Aan de noordkant is deze toegewijd aan St. Jozef en aan de zuidkant aan H.

Antonius van Padua. Het priesterkoor is eveneens geflankeerd door vijfzijdige kapellen. Aan de noordkant de doopkapel en aan de zuidkant de Mariakapel. De sacristie bevindt zich aan de zuidoostkant van de kerk.

Zadeldaken voorzien van kapellen. De zijbeuken hebben platte daken. Op de viering van de kerk een achtzijdig angelustorentje met luidklok. De toren, traptorens en kapellen hebben torendaken. Alle daken zijn gedekt met natuursteen leien.

Het opgaande werk bestaat uit roodpaarse handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband met natuursteentoepassing voor afzaten en muurbeëindigingen.

Siermetselwerk onder dakrand. Boven het ingangsportaal een beeld van de patroonheilige van de kerk. In de grote spitsboogvensters baksteen traceringen.

In het priesterkoor zeven gebrandschilderde glas-in-lood vensters. Hiervan zijn er drie in neogotische stijl uit 1913. Links: H. Juliana de Cornillon; midden: H. Hart verschijnt aan Maria Margaretha Alacoque en rechts: H. Paschalis Baylon. De andere vier uit 1948 met voorstellingen van de vier evangelisten. Tot het interieur behoren o.a. een neogotische hardstenen doopvont uit ca. 1913 met koperen deksel en een waarschijnlijk 16de-eeuws houten Spaans Mariabeeld.

Waardering.

De kerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en de vorming van kerkdorpen in het begin van de 20ste eeuw. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dorpskerk. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Margry. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is gaaf bewaard gebleven en is tevens van belang als voorbeeld van een uit particuliere fonsen tot stand gekomen kerkbouwactiviteit en vanwege de inventaris.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518895
Complexnaam
Kerkcomplex Biestsestraat
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding.

R.K.KERK en PASTORIE uit 1913, toegewijd aan de H. Antonius van Padua. Architect Jos. Margry uit Rotterdam. Aannemer J.A. Vriens uit Moergestel.

De kerk is georiënteerd. De bouwkosten bedroegen f 41.340,00. Hiervan was f 25.000,00 geschonken door J.P. Grewen, een schatrijke reder annex effectenmakelaar uit Rotterdam, die de bisschop van Den Bosch bij zijn overlijden tot erfgenaam had aangewezen. Per testament was bepaald dat met zijn geld kerken gebouwd moesten worden ter ere van de H. Antonius van Padua. In het Bossche bisdom werden op deze wijze zestien kerken gebouwd.

Omschrijving.

De voor- of westgevel van de kerk staat aan de Biestsestraat. De bijbehorende pastorie ligt aan de zuidkant van de kerk en vormt samen hiermee een in zich afgeronde, schilderachtig bedoelde compositie.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en de vorming van kerkdorpen in het begin van de 20ste eeuw. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dorpskerk. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Margry. Het heeft ensemblewaarden vanwege de compositie van het geheel en de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is gaaf bewaard gebleven.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kerk Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Biestsestraat 26 5084 HE Biest-Houtakker Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel 3-beukige kruiskerk, bassilicaal schip, absis halve 6-hoek Kruiskerk
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 1553 Hilvarenbeek
B 1555 Hilvarenbeek
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1913 1913 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Margry, Jos. ; Zeeland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven