Tramwegmaatschappij De Meijerij, Reusel

Inleiding

In 1897 werd bij station Reusel-grens een WONING voor de stationschef gebouwd, gedeeltelijk ook bestemd voor gebruik door het overige trampersoneel. Uitgezonderd een dichtgemetseld venster is het pand nagenoeg ongewijzigd.

Omschrijving

De gevels van het tweelaags pand op T-vormige plattegrond zijn opgetrokken uit baksteen met een hardstenen, aan de noordzijde gecementeerde plint, een dorpellijst en een gecementeerde cordonlijst. Op de hoeken hardstenen hoekstenen met diamantkop. De getoogde vensters en deuren op de begane grond hebben een getoogde strek met hardstenen geboorte- en sluitstenen. De vensters op de etage zijn, tenzij anders vermeld, geplaatst onder identieke segmentbogen. Allen hebben hardstenen dorpels. Het pand wordt gedekt door een afgeplat zadeldak en heeft twee risaliserende topgevels onder zadeldak. De daken zijn gedekt met kruispannen. In de op het westen gelegen asymmetrische, drieassige voorgevel twee deels beglaasde paneeldeuren met ongedeeld bovenlicht, een tweeruits schuifvenster en een klein openslaand venster. Op de etage een tweeruits schuifvenster geflankeerd door twee T-vensters. In de zuidgevel twee, in de noord-gevel één uit drie gekoppelde schuifvensters bestaand getoogd venster. In beide topgevels een tweeruits openslaand venster met getoogd bovenlicht met aan weerszijden een gekoppeld openslaand venster. In de noordelijke topgevel op de begane grond een dichtgemetselde deuropening en een twee-ruits schuifvenster. De topgevel wordt afgescheiden door een dorpellijst. In de oostelijke gevel twee tweeruits schuifvensters en twee lichten. Aan het dak windborden en bakgoten op klossen.

Waardering

Het pand is gerelateerd aan de sociaal-economische en bestuurlijke ontwikkeling van het dorp. Het pand is bovendien van belang wegens de ornamentiek.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518676
Complexnaam
De Meijerij tramwegmy.
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

In 1896 werd de "Tramwegmaatschappij De Meijerij" opgericht. Al snel werd besloten tot de aanleg van een tramlijn van Eindhoven naar Reusel-grens die in juli 1897 kon worden geopend. In hetzelfde jaar werd besloten tot de bouw van een stations- en douanegebouw met woning (overigens niet beschermd en na de Tweede Wereldoorlog deels gewijzigd) en een woning voor de stationschef (1) met daarnaast gelegen een tramremise (2) in Reusel-grens. Aannemer werd A. Verhoeven uit Hilvarenbeek die in 1897 begon met de bouw. Station en dienstwoning werden opgetrokken in de 'huisstijl' van De Meijerij met als belangrijkste karakteristieke kenmerken het toepassen van elementen van de chaletstijl, eenzelfde type venster en hardstenen diamantkoppen op de hoeken (ook bij voormalig tramstation Eindhoven en voormalige remise met kantoor te St. Michielsgestel).

In 1935 werd het personenvervoer gestaakt, in 1936 het goederenvervoer.

Tegenwoordig zijn de gebouwen in gebruik als woonhuis, de remise als opslagruimte en garage.

Waardering

Het complex is van belang vanwege de verbondenheid met de sociaal-economisch en bestuurlijke ontwikkeling van het dorp. Het woonhuis is bovendien, evenals de remise, van belang vanwege de typologie, de ornamentiek en het materiaalgebruik. Het complex is zowel in onderdelen als geheel nog vrij gaaf bewaard gebleven,

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Turnhoutseweg 52 5541 NZ Reusel Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 19 Reusel
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1890 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Verhoeven, A. ; Noord-Brabant aannemer / uitvoerder
Naar boven