Monument Pieter Breugel, Breugel

Inleiding:

GEDENKTEKEN Pieter Breugel geplaatst in 1926. Ontwerp van architect A.J. Kropholler. De uitvoering is van het steenhouwersatelier L. Petit (Tilburg).

Omschrijving:

Het monument Pieter Breugel bestaat uit een hardstenen zuil op voetstuk met de volgende inscriptie: Aan zijn grooten zoon Pieter Breugel den Oude, schilder bij uitnemendheid van Brabants Land en Volk. Het Herdenkend BREUGEL. 1515-1569.

Waardering:

Het gedenkteken is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als herinnering aan de wijze waarop in de periode tussen de wereldoorlogen de geschiedenis van de nederzetting als vermeende geboorteplaats van de befaamde schilder Breugel werd benadrukt. Het is van architectuurhistorisch belang in het werk van Kropholler, als uniek voorbeeld van een openbaar gedenkteken. Het is gaaf bewaard gebleven en betrekkelijk zeldzaam als gedenkteken uit het Interbellum. Kadastrale aanduiding: Son en Breugel, sectie E, nr 1771.

Gedenkteken(D6) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) oorspronkelijke functie Ja
Breugel Pieter Breugelplein Ja