Kapelanie/Burgemeesterswoning, Herpen

Inleiding

Het WOONHUIS Rogstraat 1, oorspronkelijk café, later burgemeesterswoning en woning annex beschuitfabriek Van Zuylen, is een pand uit ca. 1870. Het object ligt markant op een straathoek tegenover de R.K. Sint Sebastiaankerk en klooster, pastorie, scholen en parochiehuis aan de Kloosterstraat. Niet in de bescherming begrepen is de witgeschilderde haakse aanbouw achter het huis, waarvan na de Tweede Wereldoorlog de straatgevel voor een groot deel is weggebroken.

Omschrijving

Het woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond. Het tweelaags hoekpand met vijf vensterassen is opgetrokken in handvorm baksteen en heeft een hardstenen dorpellijst en gietijzeren schotelankers. Centraal in de gevel een kussenpaneeldeur en bovenlicht met levensboom in gestucte, geprofileerde, geschilderde omlijsting met kuif. De deur wordt geflankeerd door gietijzeren lantaarns. De zesruits schuifvensters hebben eveneens een dergelijke omlijsting. De dorpels van de vensters beneden worden geschoord door telkens twee beschilderde consoles. Boven treft men vierruits openslaande vensters aan, met nieuwe smeedijzeren raamhekjes. In de zijgevel op de verdieping een laaddeur met daarboven een hijsbalk. De gevel eindigt met een muizetandlijst, waarboven zich het geknikte schilddak verheft, belegd met rode muldenpannen.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de opeenvolgende wijziging van functies zoals die in de bouwsubstantie tot uitdrukking komt, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering. Het heeft ensemblewaarden door de markante hoekligging. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518225
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Café Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Rogstraat 1 5373 AP Herpen Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
I 749 Ravenstein
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1870 1880 vervaardiging
Naar boven