Inleiding

Naast de calvariegroep staat op de R.K. begraafplaats van Ravenstein het GRAFMONUMENT van pastoor A. van de Brand, daterend uit omstreeks 1879. Het monument is gemaakt in het atelier van J. Schumaker te 's-Hertogenbosch. Het grafteken is, mèt het eigenlijke graf, omstreeks 1985 enkele meters verplaatst.

Omschrijving

Het betreft een circa twee meter hoge hardstenen stèle met sokkel en dekplaat. Boven de marmeren plaquette is in hoog-reliëf een kelk afgebeeld. Op de plaquette de tekst: " P.M. / PL. Rev.Dni.

A. v.d. Brand / Qui natus in Zeeland 1805 / can. ecel. Cath.

Decanus / Et Par. Ravensteinii 1865 / Ibid obiit 10 apr. 1879 / R.I.P.". Op de sokkel een inscriptie: "J. Schumaker, 's-Bosch"

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en als voorbeeld van het werk van J. Schumaker. Het heeft als onderdeel van een op de oude vestinggronden van het stadje gelegen begraafplaats ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

518208
R.K.kerkhof complex Molensingel

Inleiding

Het complex betreft de volgende elementen van de overigens niet van rijkswege te beschermen R.K. BEGRAAFPLAATS: (1) PIJLERHEK MET POORT uit ca. 1890 aan de zijde van de Molensingel, (2) de CALVARIEGROEP uit ca. 1900 bij de voormalige stadsgracht, (3-4) een tweetal PASTOORSGRAVEN en een tweetal gietijzeren GRAFKRUISEN (5-6).

Omschrijving

De objecten zijn gelegen op de begraafplaats aan de rand van de oude vestingstad, binnen de voormalige stadsgracht. Het pijlerhek scheidt begraafplaats en straat. Via de poort betreedt men het middenpad, dat naar de calvariegroep leidt. Oostelijk van deze beeldengroep liggen twee pastoorsgraven.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur. Het heeft door de ligging op de oude vestinggronden van het stadje ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Grafmonument Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie
Grafkruis Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja