518202, Ravenstein

Inleiding

De STADSPOMP aan de Nieuwstraat is identiek aan het exemplaar aan de Marktstraat en dateert eveneens uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. Dit exemplaar heeft aanvankelijk in de Kolonel Wilsstraat gestaan, op enkele tientallen meters van de huidige lokatie.

Omschrijving

De gietijzeren waterpomp heeft de vorm van een classicistisch gedetailleerde kolom met achthoekige, door middel van terugliggende rechthoekige vlakken gecanneleerde schacht, rustend op een achtkantige sokkel en een vernieuwd hardstenen basement. De schacht heeft een gietijzeren bekroning met getordeerde, gestileerde florale motieven. Aan de zijkant is een smeedijzeren, gekrulde pomparm te bedienen, waardoor het water via een zuiger in de kolomcilinder omhoog gehaald wordt en via de tuit of kraan aan de voorzijde naar buiten stroomt.

Waardering

De stadspomp is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de drinkwatervoorziening en als voorbeeld van een technische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de detaillering. Het heeft ensemblewaarden als historisch straatmeubilair dat bijdraagt aan de visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518202
Complexnaam
Stadspompen complex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

In de oude kom van Ravenstein staat aan de Marktstraat (1) en aan de Nieuwstraat (2) een tweetal STADSPOMPEN, daterende uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. De vrijstaande pompen, in eclectische stijl, zijn gegoten uit gietijzer.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de drinkwatervoorziening en als voorbeeld van een technische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de detaillering. Het heeft ensemblewaarden als historisch straatmeubilair, dat bijdraagt aan de visuele gaafheid van de historische stedelijke omgeving.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Pomp Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Ravenstein Langs de straat, Nieuwstr Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 1410 Ravenstein
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1845 1895 vervaardiging
Naar boven