Prins de Lignestraat 12, Geleen

Inleiding

Vier BEAMBTENWONINGEN onder-één-kap gebouwd in 1927 in traditionalistische stijl naar ontwerp van architect A.J.N. Boosten in opdracht van Stichting Thuis Best te Heerlen. Dit blok van vier woningen vormen met zes blokken beambtenwoningen, de Augustinuskerk met pastorie en kapelanie het complex Prins de Lignestraat. In 1952 is door Thuis Best een berging achter het washok gebouwd bij de panden, welke zijn UITGESLOTEN van bescherming. Verder zijn UITGESLOTEN bij het pand nr. 12 de in 1961 gebouwde garage en de aanbouw achter de woning uit 1973; de garage bij, de aanbouw achter, de schuur met verdieping en het afdak met rolluiken achter het pand nr. 14; het afdak en afsluiting bij de achterdeur van en de garage bij nr. 16; de rolluiken bij nr.18.

Omschrijving

Blok van vier BEAMBTENWONINGEN onder asymmetrisch zadeldak met nokrichting evenwijdig aan de straat. Gootoverstekken in hout onder een dak met rode Tuiles du Nord. De woningen hebben een rechthoekige plattegrond, die per twee woningen is gespiegeld. De voorgevels zijn in drie en de achtergevels in twee bouwlagen. Gevels van geel genuanceerde baksteen, metselwerk in kettingverband op licht risalerende rode trasraam plint in kruisverband met rollaag. In de gevel rechthoekige houten vensters en deuren.

De VOORGEVEL(S) VAN DE TUSSENPANDEN hebben twee boven elkaar gelegen driekantige erkers onder plat dak met waterspuwers. De erker in de eerste laag heeft vensters met bovenlicht, dorpel van loodslabben op rollaag. Pand nr.16 heeft isolerend glas in de erkers. De entree heeft een houten voordeur, waarin oorspronkelijk een verticale houten lat en zes kleine raampjes. Panden nr.12 en 14 hebben een nieuwe voordeur, bij pand nr.16 is de originele voordeur ingrijpend gewijzigd en heeft een bovenlicht met glas. Aan weerszijden van de entree zijn twee bakstenen lisenen onder een zwevende houten luifel, waarboven bovenlicht, oorspronkelijk met gekleurd glas-in-lood. De panden nr.14 en 18 hebben een voorzetraam achter glas-in-lood bovenlicht boven entree. Voor de deur een rode tegelvloer binnen een natuurstenen rand op baksteen, waarnaast bakstenen bloembak. Een klein toiletvenster. Bij pand nr.18 loopt de bloembak naast de deur loopt door naar de zijgevel. Boven entree in de tweede bouwlaag een badkamervenster onder betonlatei en boven houten bloembak. De panden nr. 14 en 16 hebben figuurglas in de badkamerramen en kunststoffen goten. In de derde laag liggen drie vensters onder doorlopende afgetimmerde latei en boven doorlopende band van gebakken dorpelstenen, plaatselijk in driehoekmotief. De voorgevel is tot onder bovenste vensters iets risalerend, met hemelwaterafvoer in terugliggend geveldeel.

De VOORGEVEL VAN DE HOEKPANDEN nr. 12 en 18 is vergelijkbaar voor wat betreft de indeling. Onderscheid door een siersteen in de hoek met zijgevel. Het badkamerraam onder latei en boven bloembak is in de zijgevel geplaatst.

De ZIJGEVEL(S) VAN DE HOEKPANDEN hebben een asymmetrische topgevel, het dak loopt door tot op de tweede laag. In deze gevel drie bovenelkaar gelegen vensters ter plaatse van het trappenhuis. Deze zijn direct gelegen naast een hoge schoorsteen op kunststeen console met een verticale uitsparing over de volle hoogte. De bovenste twee vensters liggen boven een dubbele rij gebakken dorpelstenen. Tussen de voorgevel en het bovenste venster een rij gebakken dorpelstenen in driehoekmotief. Onder aan schoorsteen nog twee kleine vensters en risalerend volume van één laag onder een plat dak en een driedelig keukenraam. De pand nr.12 heeft een vernieuwd keukenraam.

De ACHTERGEVELS van de vier panden hebben een iets vooruitspringende plint in kruisverband en een optrek in halfsteensverband. In de eerste laag dubbele houten tuindeuren met roedeverdeling en bovenlicht onder latei, en een houten keukendeur. Bij pand nr.12 is gevel in eerste laag doorbroken voor uitbouw. In tweede laag bevinden zich drie dubbele vensters, oorspronkelijk met roedeverdeling, gelegen onder doorlopende betonlatei en boven aaneengesloten dubbele rij ongeglazuurde rode dorpelstenen. Pand nr.12 heeft geen roedeverdeling in tweede laag, wel rolluiken. Pand nr.16 heeft achter een kunststoffen goot. In het achterdakvlak twee dakramen en een schoorsteen, een schoorsteen op nok. Bij pand nr.18 zijn twee consoles onder goot aangebracht.

Achter de keuken staat een los WASHOK van baksteen in halfsteens verband met iets vooruitspringende plint in kruisverband onder rollaag. Het washok heeft een overstekend plat dak met schoorsteen. De woningen worden gedeeltelijk gescheiden door een TUINMUUR.

Tussen de panden nr.10 en 12 een POORT met een zadeldak met Tuiles du Nord. Oorspronkelijk betrof dit een berging voor spullen voor onderhoud aan de panden en processies. De zijgevels onder het dak zijn witgeschilderd. De structuur van het INTERIEUR is bij het pand nr.12 matig intact, bij pand nr.14 redelijk in tact, de panden nr.16 en 18 zeer gaaf.

Waardering

De woningen bezitten in hoge mate cultuurhistorische waarden, vanwege de oorspronkelijke funktie, beambtenwoningen voor de Staatsmijn Maurits, als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang voor het oeuvre van de architect A. Boosten, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek. Als onderdeel van het complex Prins de Lignestraat zijn de woningen van groot belang voor de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. De woningen zijn representatief en substantieel voor de geschiedenis van het wonen binnen sociaal hiërarchisch bepaalde kaders waarbinnen lichte vormen van differentiatie mogelijk waren hetgeen tot uitdrukking komt in de bouwkundige hoofdvorm, de detaillering en de materiaalkeuze. Het algemeen belang wordt bepaald door het geheel van voornoemde waarden.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517854
Complexnaam
Prins de Lignestraat
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Complexomschrijving

Complex PRINS DE LIGNESTRAAT bestaat uit tien onderdelen, dit zijn zes blokken beambtenwoningen gebouwd in 1927 naar ontwerp van architect A. Boosten, R.K. St. Augustinuskerk met pastorie, gebouwd in 1934 naar ontwerp van J. en P. Cuypers en kapelanie uit 1936. En een blok van drie beambtenwoningen naar ontwerp van A. Boosten uit 1934-35. De bebouwing is gelegen aan weerszijden van en evenwijdig aan het langste deel van de L-vormige Prins de Lignestraat.

De beambtenwoningen uit 1927 zijn gebouwd in traditionalistische stijl voor de beambten van de Staatsmijn Maurits in opdracht van de Stichting Thuis Best. De woningen werden gerealiseerd in samenwerking tussen genoemde bouwstichting en de Staatsmijnen ter ontwijking van de rijksbezuinigingen op woningbouwsubsidies, die in de mijnstreek zeer nadelige gevolgen had aangezien in Geleen op dat moment juist de staatsmijn Maurits tot stand kwam, een bedrijf met 4000 personeelsleden.

De beambtenwoningen werden gebouwd aan de periferie van het toenmalige dorp Geleen en vormen een uiting van de zeer aanzienlijke toename in kwaliteit van de volkswoningbouw in de betreffende periode. De zes woningblokken bestaan uit vier blokken van vier woningen en twee blokken van twee beambtenwoningen. De poort tussen de woningen met huisnummer 10 en 12 hoort bij het oorspronkelijke ontwerp. De Augustinuskerk is gebouwd in neo-gothische stijl met expressionistische elementen. De pastorie en de kapelanie zijn gebouwd in traditionalistische stijl. De beambtenwoningen uit 1934-35 zijn eveneens gebouwd in traditionalistische stijl in opdracht van de Mijnwerkersbond, en vormen één blok van drie woningen. De woningen hebben net als de pastorie en kapelanie voor- en achtertuinen.

UITGESLOTEN van bescherming zijn bij de zes blokken beambtenwoningen uit 1927, de in 1952 door Thuis Best geplaatste bergingen achter de washokken.

Waardering

Het complex PRINS DE LIGNESTRAAT bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en een sociaal-maatschappelijke ontwikkeling, door de Staatsmijn Maurits te Geleen. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van het complex voor de regionale architectuurgeschiedenis, het belang voor het oeuvre van de architecten A. Boosten en J. en P. Cuypers en door de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van de ontwerpen en de ornamentiek. Het complex is vanwege de situering verbonden aan en van betekenis voor de ontwikkeling en het aanzien van de Mijnstreek in het algemeen en Geleen in het bijzonder.

Het complex is verder van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen, hetgeen in belangrijke bijdraagt aan de visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. De woningen in dit complex zijn representatief en substantieel voor de geschiedenis van het wonen binnen sociaal hiërargisch bepaalde kaders waarbinnen licte vormen van differentiatie mogelijk waren hetgeen tot uitdrukking komt in de bouwkundige hoofdvorm, de detaillering en de materiaalkeuze. Het algemeen belang wordt bepaald door het geheel van voornoemde waarden.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Beambtenwoning Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Prins de Lignestraat 12 6161 CZ Geleen Ja
Prins de Lignestraat 14 6161 CZ Geleen
Prins de Lignestraat 16 6161 CZ Geleen
Prins de Lignestraat 18 6161 CZ Geleen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 4231 Geleen
D 4233 Geleen
D 4232 Geleen
D 4230 Geleen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1917 1917 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Boosten, A.J.N. ; Limburg architect / bouwkundige / constructeur
Stichting Thuis Best ; Limburg opdrachtgever
Naar boven