Café Otter, Enumatil

Inleiding

Vermoedelijk eind-19de-eeuws hoekpand met begin-20ste-eeuws ingebouwd (schippers)café, lokaal bekend staand als CAFE OTTER. Door de situering aan een kruispunt van landwegen (weg langs het Hoendiep, Westerdijk/Dorpsstraat) en een waterweg (Hoendiep) alsmede de aanwezigheid van de aangebouwde winkel met garage, had het gebouw lange tijd een belangrijke functie voor de lokale bevolking en de passerende schippers. Het hoekpand (met kenmerkende aan de Oldambster architectuur verwante vormgeving) is enigszins aangetast: in de linkerzijgevel werden de deuren naar de stalling vervangen door een raam en twee gekoppelde vensters.

NB De bescherming is gericht op het hoekpand en het zich daarin bevindende café-interieur. De later aangebouwde winkel met garage wordt wegens te geringe monumentale waarde niet van rijkswege beschermd.

Omschrijving

Verdiepingloos hoekpand, opgetrokken uit rode Groninger baksteen en gedekt door een (jonger) met pannen belegd en aan de voorzijde afgewolfd schilddak. Topschoorsteen; muurankers; dakkapel. Even ingezwenkte voorgevel met geprofileerde omlopende dakgoot; bakgoot op klosjes langs zijgevel. Voordeur; lichtgetoogde enkele en dubbele (gekoppelde) H-vensters. Drie liggende zoldervensters. De toegang tot de stallingsruimte lag indertijd aan de zijde van de Westerdijk. Deze is vervangen door een deur en twee gekoppelde vensters. INTERIEUR: In het interieur zijn onder meer van belang de plankenvloer en het balkenplafond met gietijzeren ventilatierooster (met afbeelding van Ceres, godin van de landbouw), de gehoute vouwblinden, de gehoute (demontabele) wand met opgeklampte deur (waardoor de caféruimte kan worden vergroot), tap, houten toogkast met klassiek aandoende vormgeving en biertap (opslag vaten in kelder eronder); de gehoute lambriseringen en de wanden van lindengroen geschilderd kraalschot met langs de bovenrand sjabloondecoraties in de vorm van gestileerde flessen en glazen, uitgevoerd in lichtbruin en groen. Achter de toegangsdeur ligt een houten tochtportaal met een rechte en een gebogen wand, en een gebogen tochtdeur.

Waardering

Hoekpand met café-interieur van algemeen cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang en van belang wegens de zeldzaamheidswaarde van het interieur. Het hoekpand is van belang vanwege de hoofdvorm, het materiaalgebruik, de lichtgetoogde raam- en deuropeningen alsook de kenmerkende ligging op een kruispunt van landwegen en een waterweg met ijzeren draaibrug. Het café-interieur is van cultuurhistorisch belang als een bijzonder voorbeeld van een typologische ontwikkeling. Het heeft zeldzaamheidswaarde omdat het één van de weinige nog bewaard gebleven café-interieurs uit het begin van de twintigste eeuw in Nederland is. Het is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517353
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Café Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hoendiep 25 9811 PD Enumatil Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 2052 Leek
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1900 1900 Interieur vervaardiging
Naar boven