Kerkstraat 41, Dongen

Inleiding.

VILLA, gebouwd in 1890 in opdracht van notaris J. van Alphen in Neo-Renaissance met elementen van Chaletstijl. Thans in gebruik als muziekschool. Voor deze nieuwe funktie is in 1976 aan het gebouw een aula toegevoegd. Ook vond uitbreiding met een éénlaagse L-vormige galerij aan de achterkant plaats. Deze verbindt de villa met het koetshuis en de aula. De nieuwe bouwmassa's worden niet beschermd.

Omschrijving.

Vrijstaand bakstenen pand met een tweelaagse hoofdmassa onder een afgeplat en ingeknikt schilddak, gedekt met leien. Het dak heeft een gootlijst met groot overstek op houten korbelen. De voorgevel heeft een natuurstenen plint. Speklagen met diamantkoppen zijn rondom aangebracht. De voorgevel heeft aan de linkerkant een risaliet met topgevel onder zadeldak met piron. Aan de voorzijde een schijnspant met windveren, voorzien van hangend houtwerk en een gesneden rand. De houten dubbele paneeldeur bevindt zich in het midden van de voorgevel, in een klein portiek en heeft een rijk bewerkte gestucte bekroning in Neo-renaissance vormgeving. Aan weerszijden daarvan zijn twee schuiframen onder korfbogen geplaatst, de boogvelden zijn gevuld met polychroom metselmozaïek. De verdieping bevat vijf ramen onder segmentbogen. In de segmentbogen zijn blokken met diamantkoppen gezet, de sluitstenen op de begane grond hebben een gebeeldhouwd gezichtje. In de topgevel bevindt zich een klein raam, in het dakvlak zijn twee dakkapelletjes aanwezig. Tegen de rechterzijgevel een éénlaagse serre onder plat dak met voor een gedeelte aluminium kozijnen. Op de verdieping, boven de serre heeft de gevel T-ramen in een smalle risaliet. Dakkappelletjes in het dakvlak. De linkerzijgevel heeft een éénlaagse aanbouw, met in het midden van de voorgevel een gekoppeld, driedelig raam met bovenlichten in een omlijsting. De achtergevel is binnen en boven de galerij zichtbaar gebleven en heeft een uitvoering die vergelijkbaar is met de voorgevel. Enkele ramen zijn echter dichtgezet. Op de verdieping bevinden zich T-ramen. In het interieur verkeren delen van de indeling en inrichting in oorspronkelijke staat. Het huis is gedeeltelijk onderkelderd en heeft bakstenen, gestucte troggewelfjes op ijzeren profielen. De vloer is bedekt met rode plavuizen. Andere elementen uit de bouwtijd zijn onder meer zichtbaar gebleven in de entree en hal, deze zijn voorzien van casetteplafonds. En in de kamer-en-suite met stucplafond die zich links van de hal bevindt. In de aanbouw is de voormalige werkkamer met houten schouw, voorzien van Delfts blauwe tegeltjes bewaard gebleven. De balken van het plafond rusten op consoles met kopjes. De kamers hebben paneeldeuren. De keuken is vervangen door toiletgroep.

In de serre liggen dekoratieve cementtegels op de vloer. Het koetshuis is geblokt gepleisterd, één laag hoog onder een zadeldak, haaks op de straat. Het dak is gedekt met zwart geglazuurde pannen. In de zijgevel zijn rechthoekige ramen en een oorspronkelijke deur aanwezig.

Waardering.

De fabrikantenvilla is van algemeen belang. Het huis heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de leerindustrie en is een voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de fabrikantenvilla. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens vormgeving en ornamentiek, waarbij gebruik is gemaakt van rijke motieven uit de stedelijke villabouw. Het heeft ensemblewaarden vanwege de relatie met de omgeving, onder meer de oude dorpskern nabij de kerkruïne.

Kerkstraat 41 5101 BB Dongen Ja
1976 1976 Valt buiten bescherming verbouwing