Heuvel 16, Dongen

Inleiding.

Half vrijstaande LOOIERSWONING met bedrijfsruimte uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Het object bestaat uit een woonhuis met kantoor en een aangebouwde leerlooierij die haaks op het woongedeelte staat. Het werd gebouwd in opdracht van C. van Dongen. De woning ligt aan de Heuvel, het bedrijfsgedeelte staat daar haaks op, iets versprongen ten opzichte van het huis en grenst aan een zijpad.

Omschrijving.

Eénlaags gebouw op een L-vormige plattegrond, onder samengesteld zadeldak, gedekt met kruispannen. De voorgevel van het huis is uitgevoerd in baksteen en heeft een gepleisterde plint. In deze gevel vernieuwde zesruitsramen en een deur met bovenlicht. Boven de twee meest linkse ramen is een doorlopende houten balk op klossen geplaatst.

In het dakvlak zijn twee (na-oorlogse) dakkapellen aangebracht. De rechterzijgevel van het huis en de daaraangrenzende lange gevel van het looierijgedeelte zijn uitgevoerd in ijsselsteen.

De gevel van het bedrijfsgedeelte verspringt ten opzicht van de zijgevel van het woonhuis. Het woongedeelte heeft een zesruitsraam. In het looierijgedeelte heeft het bovenste gedeelte van de zijgevel een gepotdekselde houten beschieting met luiken. Daaronder zijn kleine getoogde vierruitsraampjes gezet. De achtergevel is voorzien van pakhuisdeuren en getoogde raampjes. Het dak heeft windveren.

Met uitzondering van een klein vierruitsraam in de top is de linkerzijgevel blind.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de leerindustrie in de Langstraat en is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de huislooierij als vroeg en kleinschalig begin van de industriële fase van het looiersbedrijf. Het heeft ensemblewaarde wegens de betekenis van het object als onderdeel van de Heuvel, een gebied dat cultuurhistorisch van belang is vanwege de verscheidenheid aan voorbeelden van de leerindustrie. Het is tevens van belang vanwege de typologische zeldzaamheid van een dergelijke huislooierij.

Looierswoning Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning oorspronkelijke functie Ja
Heuvel 16 5101 TD Dongen Ja