Vaartweg 57, 's Gravenmoer

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding.

Het vrijstaande BAKHUIS met rechthoekige plattegrond ligt zuidelijk van de boerderij. De as van het bakhuis ligt eveneens loodrecht op de Vaartweg.

Omschrijving.

Het bakhuis heeft een zadeldak met overstek en geschulpte houten windveren en makelaar. Het dak is gedekt met rode oud-Hollandse pannen. In de topgevel aan de straat een gietijzeren rondvenstertje met geometrische roedenverdeling. Eenvoudige opgeklampte deur met kraaldelen. Een getoogd venster met tweeruits- en een recht venster met een zesruitsverdeling.

Het opgaande werk bestaat uit rood/paarse handgevormde baksteen gemetseld in halfsteensverband. Met rollagen bij de muuropeningen. Het interieur bevat een originele schouw met daarin een bakkersoven met ijzeren deurtje en stookgat.

Waardering.

Het bakhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling in de Langstraat. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel. Het gebouw is van belang wegens de architectonische gaafheid.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517188
Complexnaam
Complex Vaartweg
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding.

Complex van een voormalige BOERDERIJ voor fruit en jongvee uit 1884, nu woonboerderij. Het complex bestaat uit onderdelen: De kortgevelboerderij (onderdeel I) en het bakhuis (onderdeel II).

Omschrijving.

Het complex van de kortgevelboerderij met bijgebouwen ligt aan de langgerekte, lintbebouwde Vaartweg. Deze weg volgt de 's-Gravenmoerse Vaart, een oude turfvaart.

Waardering.

Het geheel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling in de Langstraat en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in de Langstraat. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel, de lintbebouwde voormalige turfvaart, dat cultuurhistorisch van belang is. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Schuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie
Bakhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Vaartweg 57 5109 RB 's Gravenmoer Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 2548 's-Gravenmoer
Naar boven