Eindsestraat 21, Dongen

Inleiding.

Vlaamse SCHUUR, deel uitmakend van een complex, mogelijk ouder dan het laatste kwart van de negentiende eeuw.

Omschrijving.

De schuur van het Vlaamse type is uitgevoerd in baksteen op een rechthoekige plattegrond onder een hoog rieten schilddak met wolfeind.

In de naar de straat gerichte gevel een raam met kleine roedenverdeling. In de linkerzijgevel een rechthoekige poort, die toegang geeft tot de langsdeel. Inwendig is het gebint nog aanwezig.

Waardering.

De schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorischbelang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Langstraat en als specimen van de typologische ontwikkeling van de Brabantse boerderij in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter complex. Het is gaaf bewaard gebleven.

517176
Complex Eindsestraat

Inleiding.

Boerderijcomplex, buiten de kern van Dongen. Het complex bestaat uit een langgevelboerderij (I), gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw en een oudere schuur (II). Achter de boerderij liggen enkele kleine stallen uit het begin van deze eeuw waaronder een kalverstal en een naoorlogse stal, deze gebouwen worden niet beschermd.

Omschrijving.

Boerderij en schuur liggen naast elkaar met het front naar de straat gericht, echter een flink eind van de straat af, voorafgegaan door een erf en grasland.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Langstraat en als specimen van de typologische ontwikkeling van de Brabantse boerderij in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het is gaaf bewaard gebleven.

Schuur (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Eindsestraat 21 5105 AA Dongen Ja